loader image

Rat u Ukrajini – 404 dan

Dok se iščekuje kontraofanziva ukrajinskih snaga u Bahmutu, obe strane trpe velike gubitke. SAD obezbedile dodatnih 2,6 milijardi dolara za oružje i opremu Kijevu. Finska i zvanično pristupila NATO-u. Iz Moskve poručuju da je to opasnost od širenja sukoba. Dvadesetšestogodišnja Darija Trepova osumnjičena za terorizam zbog ubistva uticajnog ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog.
U Bahmutu i Rusi i Ukrajinci imaju velike gubitke, u ljudstvu i tehnici. Ukrajinske rezervne snage raspoređuju se u okolini grada, spremajući kontranapad. Ako Bahmut padne, otvoriće put ruskim vojnicima prema Slavjansku i Kramatorsku, što bi ih približilo potpunom osvajanju Donjecke oblasti.

 

Na meti ruskih dronova ponovo je bila i luka Odesa. Šef ukrajinske diplomatije Dimitro Kuleba iz Brisela gde je Finska formalno primljena u NATO, poručuje da za evroatlantsku bezbednost nema boljeg rešenja od članstva Ukrajine u Alijansi.

SAD obećavaju dodatnih 2,6 milijardi dolara u oružju i municiji.

Šef finske diplomatije Peka Havisto predao je u Briselu dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu. Helsinki naglašava da će „intenzivno raditi na tome da osigura članstvo Švedske u NATO-u.“

Ruska ekonomija ostala je stabilna uprkos sankcijama, ocenio je predsednik Vladimir Putin na sastanku Državnog saveta za razvoj industrije.

„Svi shvatamo da će sankcije, naravno, dugo trajati. Zato su, uz prioritetne mere za zamenu uvoznih tehnologija i proizvoda, potrebne i srednjoročne i dugoročne transformacije usmerene ka strateškim ciljevima suverenog razvoja zemlje“, naveo je Putin.

Moskva smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom, kaže ministar Sergej Lavrov, ističući da je Brisel sam kriv što je izgubio Rusiju. Optužuje Zapad da želi da zabije klin između Rusije i Kine. Šef evropske diplomatije Žosep Borelj ne odgovara na optužbe Moskve, ali traži od Pekinga da prestane da podržava Rusiju.

Ruski istražitelji zvanično su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva uticajnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog. U poklon paketu koji mu je predala Trepova, u kafiću u Sankt Peterburgu u nedelju, bila je bomba u čijoj eksploziji su povređene 32 osobe.

Novinar Volstrit džornala Evan Gerškovič, koji je prošle nedelje uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji, sastao se sa svojim advokatima, rekla je glavna urednica Ema Taker u poruci članovima redakcije lista.

U pokušaju da pronađu sopstveno mesto u novonastalim okolnostima i prevladaju teškoće, u Peking idu šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron. Očekuje se da će s kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovarati o mirovnom planu Pekinga za rešenje ukrajinske krize, odnosima s Moskvom, kao i o ekonomskoj saradnji Unije i Kine.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije