loader image

Rat u Ukrajini – 398. dan

Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje je veoma zabrinjavajuća, izjavio je šef IAEA posle obilaska te elektrane. Svaki normalan čovek je zabrinut za budućnost Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. SAD moraju da se vrate civilizovanim principima međunarodnih odnosa da bi obnovile dijalog sa Rusijom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je severni region Ukrajine u Sumskoj oblasti i obišao vojnike koji se bore na tom delu fronta.
Povodom najave ruskog predsednika Rusije Vladimira Putina da je Moskva postigla dogovor o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na belorusku teritoriju portparol Bele kuće je rekao da SAD nisu videle nikakav korak Rusije u tom pravcu.

„Pratimo ovo vrlo pažljivo. Nismo videli nikakav novi gest Putina da se pokrene ono što je obećao da će uraditi“, rekao je portparol Bele kuće.

 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će se Belorusija sigurno suočiti sa daljim sankcijama EU zbog najave ruskog predsednika Vladimira Putina da je Moskva postigla dogovor o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi opisao je situaciju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, okupiranoj od strane Rusije, na jugoistoku Ukrajine kao „veoma opasnu i veoma nestabilnu“.

Nuklearno postrojenje je izgubilo eksterno napajanje šest puta od ruske invazije na Ukrajinu, pre više od godinu dana, što je primoralo elektranu da pređe na dizel generatore kako bi rashladili reaktore.

Volodimir Zelenski posetio je severni region Ukrajine u Sumskoj oblasti gde se sastao sa zvaničnicima i lokalnim stanovništvom u gradu Oktirka, u kome su prošle godine vođene žestoke borbe.

Svaki normalan čovek je zabrinut za budućnost Ukrajine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Pretpostavljam da je to tema koja brine svakog razumnog čoveka. Briga za sudbinu ljudi koji žive ne samo u Ukrajini, već i na postsovjetskom prostoru u celini“, rekao je Lavrov.

Međunarodni olimpijski komitet preporučio je da ruskim i beloruskim sportistima bude dozvoljeno da se takmiče na međunarodnim sportskim događajima pod neutralnom zastavom.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije