loader image

Rat u Ukrajini – 396. dan

Najave o raspoređivanju ruskog nuklearnog taktičkog naoružanja u Belorusiji naišle su na oštre reakcije Kijeva i Zapada. Ukrajinske vlasti ocenjuju da je Minsk „nuklearni talac“ Moskve, dok NATO naglašava da je ruska retorika „opasna i neodgovorna“. SAD: Nema naznaka da je Rusija prebacila nuklearno oružje u Belorusiju. Tas: Napad ukrajinskog drona na centar ruskog grada Kirijevska, troje povređenih.
Dan pošto je najavio da će taktičko nukelarno oružje biti raspoređeno u Belorusiji, ruski predsednik Vladimir Putin naglašava da Moskva i Peking ne stvaraju vojni savez i da njihova saradnja ne predstavlja pretnju Zapadu.

„Mi sa Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog“, rekao je Putin.

 

Istakao je da Rusija i Kina zajedno izvode vojne vežbe, ali da se one organizuju i sa drugim državama, „bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu“.

Kijev i Zapad oštro reaguju na najave o nuklearnom oružju u Belorusiji. Sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Oleksij Danilov smatra da je Minsk postaje nuklearni talac Moskve.Ukrajina zahteva i hitno vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacijau vezi sa Putinovim izjavama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da bi, ako Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to značilo neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti. U NATO-u smatraju da je retorika Rusije „opasna i neodgovorna“.

Sa druge strane, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi ističe da SAD nemaju naznake da je Rusija već premestila nuklearno oružje u susednu Belorusiju.

Kirbi je zaSi-Bi-Es njuznaglasio da SAD nisu videle nikakve naznake da Vladimir Putin ima bilo kakvu nameru da upotrebi nuklearno oružje unutar Ukrajine.

AgencijaTasjavlja da je u napadu ukrajinske bespilotne letelice na centar ruskog grada Kirejevska povređene tri osobe.

„Ukrajinski UAV Tu-141 striž bio je uzrok eksplozije u gradu Kirejevsku u Tulskoj oblasti“, prenosi izvorTasaiz Agencije za sprovođenje zakona, ističući da je „dron bio prepun eksploziva“.

Kirejevsk se nalazi oko 220 kilometara južno od Moskve.

Ruske vojne vlasti tvrde da su ukrajinske snage granatirale šest naselja na levoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak objavio je na svomTelegramkanalu da su ruske trupe izvršile artiljerijske udare i napade dronovima na dve zajednice u tom regionu.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije