loader image

Rat u Ukrajini – 393. dan; Medvedev: Ako treba ruska vojska može stići do Kijeva

Ruske snage napustile su grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske, ali je ruski zvaničnik, guverner regiona Herson Vladimir Saldo negirao da su trupe napustile taj grad. Bahmut se napada sa svih strana, jer ga je ruska vojska gotovo potpuno okružila. Ukrajini će prema planu koji su podržali lideri Evropske unije u narednih 12 meseci biti poslato milion metaka artiljerijske municije.
Istok Ukrajine opet je meta najjačih ruskih udara. Grad Bahmut napada se sa svih strana, jer ga je ruska vojska gotovo potpuno okružila.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski posetio je južnu regiju Herson, obišao lokalnu infrastrukturu i obećao da će sve obnoviti nakon ruske invazije.

Slovačka je isporučila Ukrajini četiri lovačka aviona MiG-29.

Ukrajini će prema planu koji su podržali lideri Evropske unije u narednih 12 meseci biti poslato milion metaka artiljerijske municije.

Prema različitim procenama, Ukrajina ispaljuje 6.000-7.000 artiljerijskih granata dnevno, što je oko trećine ruskog ukupnog broja.

Snabdevanje Ukrajine zapadnim naoružanjem dovodi svet bliže nuklearnoj apokalipsi, poručuje Dmitrij Medvedev i upozorava na posledice eventualnog hapšenja predsednika Putina.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zapadne zemlje da se pripreme za dug sukob u Ukrajini.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana poručio je da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi bio uhapšen kada bi ušao u Mađarsku, jer za to nema pravnog osnova.

 

 

 

Izvor: Tanjug, RTS

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije