loader image

Rat u Ukrajini – 390. dan

Borbe se vode na istoku zemlje. Grad Avdejevka mogao bi da bude novi Bahmut, saopštila je ukrajinska vojska. Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva spremna da vrati ukrajinsku decu Kijevu kada uslovi budu bezbedni. Evropske zemlje obavezale se na kupovinu municije Ukrajini. Vašington šalje novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 350 miliona dolara.
Žestoke borbe se vode na istoku zemlje. Situacija u gradu Avdejevka mogla bi da bude kao u Bahmutu, koji je epicentar borbi, saopštila je ukrajinska vojska.U Ukrajinu je stiglo još osam tenkova tipa „leopard 2“ iz Norveške za prolećnu kontraofanzivu.

Međunarodni krivični sud traži još novca za gonjenje ruskih snaga zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, dok je ruski istražni komitet pokrenuo krivični postupak protiv sudija i tužilaštva MKS-a.

Portal Blumberg,u međuvremenu, javio je da je Mađarska blokirala zajedničko saopštenje zemalja članica EU o nalogu za hapšenje Vladimira Putina.

Za to vreme, Evropska odbrambena agencija saopštila je da su se sedamnaest zemalja članica Evropske unije i Norveška dogovorile da u narednih godinu dana obezbede artiljerijsku municiju Ukrajini, ali i da dopune sopstvene zalihe u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

I Vašington je Kijevu obećao novi paket vojne pomoći u vrednosti od 350 miliona dolara.

Sa druge strane, stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva spremna da vrati ukrajinsku decu Kijevu kada uslovi budu bezbedni. Kineski predsednik Si Đinping, takođe u trodnevnoj je poseti Rusiji.

 

 

 

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije