loader image

Rat u Ukrajini – 385. dan

Volodimir Zelenski poručuje da ukrajinske snage ne odustaju od odbrane Bahmuta. Kijev tvrdi da je ruska vojska granatirala obast Odese i Kramatorsk. Putin: Reakacija Nemačke na predlog o zajedničkoj istrazi o sabotaži gasovoda Severni tok pokazuje da je i dalje okupirana. Varšava najavljuje da će za četiri do šest nedelja poslati Kijevu migove 29.

Na ukrajinskom frontu žestoke borbe i raketiranja. Ruska vojska napreduje ka Bahmutu, granatirani su oblast Odese i grad Kramatorsk. Ukrajinske vlasti koncentrišu snage u pravcu Zaporoške oblasti,gde ruska vojna vlast očekuje ofanzivu.

Predsednik Volodimir Zelenski i najviša vojna komanda složili su se danastave sa odbranom Bahmuta. Zelenski tvrdi da Rusija napada civile uz poruku da će svaka akcija koja odnosi nevine živote biti kažnjena.

Broje se mrtvi i ranjeni u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti – oštećeno šest blokova u centru grada.

Poljska je do sada poslala 14 tenkova „leopard 2“ Ukrajini a uskoro će i avione „Mig-29“.Premijer Poljske Mateuš Moravjeckinajavljuje da bi se to moglodogoditi u narednih četiri do šest nedelja.

Kremlj saopštava da se ciljevi u Ukrajini mogu postići samo vojnom silom. Ruski ministar odbrane naredio je da se udvostruči proizvodnja visoko preciznih raketa. „Sada postoji samo jedan zadatak – a to je povećanje produktivnosti rada“,naglašava Sergej Šojgu.

U međuvremenu,Pentagon je saopštio da je ruski borbeni avion namerno udario u američki izviđački dronu međunarodnom vazdušnom prostoru posle čega se bespilotna letlica srušila u Crno more. Moskva negira tvrdnje Vašingtona i poručuje da se dron srušio zbogzbog „oštrog manevrisanja“.

Moskva navodi da su Nemačka, Danska i Švedska odbacile su predlog Rusije da sarađuje u istrazi sabotaže na gasovodima „Severni tok“. Vladimir Putin ocenjuje dareakcija Berlina na taj događaj pokazala da je Nemačka „okupirana i nesposobna“ da samostalno deluje decenijama nakon svoje predaje na kraju Drugog svetskog rata.

Ruski parlament je usvojio predlog zakona o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju učesnika ruske operacije u Ukrajiničimebi se zaštitili borci paravojne formacije „Vagner“.

Neformalan dijalog između Ujedinjenih nacija i potpisnica crnomorskog Sporazuma o žitu nastaviće se, rekao je portparol Ujedinjenih nacija, dodajući da su se razgovori s Rusijom o ovome završili.

U Ženevi,ruska delegacija je u ponedeljak pristala na produženje sporazuma na 60 dana, pod uslovom da sva obećanja data ruskoj strani budu ispunjena.

 

 

 

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije