loader image

Rat u Ukrajini – 377. dan.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš dolazi u Kijev da sa Volodimirom Zelenskim razgovara o produženju sporazuma sa Moskvom koji dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da je Ukrajina vratila 90 ruskih ratnih zarobljenika, dok je Kijev saopštio da je 130 ratnih ukrajinskih zarobljenika vraćeno nakon razmene.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao bi da bi preuzimanje kontrole nad Bahmutom za ruske trupe značio „otvoreni put“ da zauzmu i druge gradove na istoku Ukrajine.

 

„Posle Bahmuta mogli bi da idu dalje, zbog toga je Bahmut taktički važan“, rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En.

Novi obaveštajni podaci kojima raspolažu američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovod „Severni tok“ prošle godine, objavio je Njujork tajms.

Nije bilo dokaza da su predsednik Volodimir Zelenski ili njegovi najbliži saradnici u Ukrajini bili umešani u tu operaciju, ili da su počinioci delovali po nalogu bilo kog ukrajinskog vladinog zvaničnika, piše list, pozivajući se na američke zvaničnike.

Nemačka vlada je saopštila da je primila k znanju izveštaj, ali njena istraga još nije dala rezultate.

Viši pomoćnik Zelenskog rekao je da Kijev „apsolutno nije umešan“ u napad na gasovod „Severni tok“ i da nema informacija o tome šta se dogodilo.

Zamenik izaslanika Rusije u UN rekao je da izveštaj „samo dokazuje da je ruska inicijativa o pokretanju međunarodne istrage pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN opravdana“.

 

 

 

Izvor: tanjug, rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije