loader image

Rat u Ukrajini – 372. dan

Žestoke borbe i dalje se vode oko Bahmuta. Rusi tvrde da su Ukrajinci izveli napad na njihovu teritoriju. Predsednik Rusije Vladimir Putin naveo je da je reč o „terorističkom aktu“. Sa druge strane, Kijev je odbacio tvrdnje Moskve. Ministri G20 posle sastanka u Nju Delhiju bez zajedničkog stava o Ukrajini. Prvi put od početka rata, kratko su razgovarali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken.
Nastavljaju se borbe na istoku zemlje. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se tokom jučerašnjeg dana širom Ukrajine. Kijev je saopštio da su ruske snage granatirale višespratnicu u Zaporožju.

 

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su Ukrajinci upali u oblast Brjanska. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je, u međuvremenu, da je situacija u toj ruskoj oblasti „pod kontrolom“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, istovremeno, naveo je da su „ukrajinski diverzantni“ na ruskoj teritoriji pucali na civile, ističući da je reč o „teororističkom napadu“.

Tvrdnje ruskih zvaničnika, međutim, odbacio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak, navodeći da je reč o „klasičnoj provokaciji“ Moskve.

Za to vreme, ministari spoljnih poslova zemalja G20 na sastanku u Nju Delhiju nisu uspeli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja o ratu.

Rusija i Kina odbile su formulaciju kojom se od Moskve zahteva „totalno i bezuslovno“ povlačenje sa ukrajinske teritorije.

Prvi put od početka rata na marginama sastanka, desetak minuta razgovarali su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je ponovo da će Vašington pomagati Kijevu koliko god bude potrebno.

 

 

 

Izvor: rts, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije