loader image

Rat u Ukrajini – 364. dan

Odnosi Rusije i Zapada sve se više zaoštravaju. Oba doma ruskog parlamenta – izglasala su – suspenziju sporazuma START o smanjenju starteškog naoružanja. Američki predsednik Bajden to naziva velikom greškom. Litvanija traži da SAD u baltičkim zemljama rasporede sistem HIMARS. Britanija najavljuje slanje tenkova “čelendžer” na proleće.
Oba doma ruskog parlamenta izglasala su suspenziju STARTA, a američki predsednik dao je samo kratak komentar na Putinovu odluku. “To je velika greška”, poručio je Džo Bajden.

Ruski predsednik poručio je da će početi sa masovnim isporukama hipersoničnih krstarećih raketa “cirkon”. Oružane snage će nastaviti da dobijaju naprednu opremu, a povećaćemo proizvodnju konvencionalnog naoružanja, poručio je Putin.

O sve većim izazovima na istoku Evrope američki predsednik u Varšavi je razgovarao s liderima Istočnog krila NATO-a. Ponovio je da će braniti svaki centimetar teritorije NATO-a.

U međuvremenu, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da bi tenkovi “čelendžer” u Ukrajinu mogli da stignu na proleće, dok je litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao da je predložio američkom predsedniku da se sistem HIMARS, kao i vojni helikopteri i vazdušni sistemi nadzora rasporede u baltičkim državama.

Dok svet s nestrpljenjem čeka govor kineskog predsednika Si Đinpinga u petak o mirovnom planu za Ukrajinu i svet, Moskvu je posetio najviši kineski diplomata, direktor Centralog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji.

Zajednički je ocenjeno da je savezništvo dve zemlje, uprkos turbulencijama u svetu, čvrsto kao stena.

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije