loader image

Rat u Ukrajini 356. dan

Grad Bahmut na istoku Ukrajine meta je snažnog udara ruske artiljerije, dok su se tamošnje ukrajinske snage spremaju za moguće kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici. Moskva tvrdi da su ruske trupe napredovale dva kilometra na zapad za četiri dana duž linije fronta u Ukrajini. U Briselu počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a.
U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na kom će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini. Kako je najavljeno iz Alijanse, sastankom će predsedavati generalni sekretar Jens Stoltenberg.

U okviru samita je planiran i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.
Stoltenberg je rekao da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

Dodao je da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji.

Naglasio da ako bi zemlje članice NATO-a poslale avionu u Ukrajinu, to ne bi značilo da je NATO ušao u konflikt.

Grad Bahmut na istoku Ukrajine meta je snažnog udara ruske artiljerije, dok su se tamošnje ukrajinske snage spremaju za moguće kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici.

Ruska državna novinska agencija Interfaks objavila je izveštaj pozivajući se na izjavu komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga da su ruski vojnici slomili otpor ukrajinskih trupa i napredovali nekoliko kilometara u dubinu fronta.

Ukrajinske oružane snage tvrde da su odbile ruske napade na Zaporožje na jugoistoku zemlje.

Spoljnoobaveštajna služba Rusije (SVR) tvrdi da američka vojska obučava islamiste za napade na mete u Rusiji i drugim zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biti poslat “veoma jasan signal” 24. februara, na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu.

SAD pozvala svoje građane da napuste Rusiju, Francusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo državljane Francuske da napuste Belorusiju.

Izvor: tanjug, rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije