loader image

Rat u Ukrajini – 342. dan

Uzbuna za vazdušnu opasnost u više ukrajinskih regiona. Moskva tvrdi da ruske trupe ostvaruju postepen napredak na frontu na istoku Ukrajine. Kijev uzvraća da je uspešno odbijen napad na Ugledar. London najavljuje da tenkove “čelendžer” neće isporučiti pre maja.
Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima. U strateški važnom gradu Nikolajevu, boravili su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.

“Razgovarali smo o situaciji na jugu Ukrajine, posledicama ruskih raketnih i bespilotnih napada. Posebno smo razmotrili stanje energetske infrastrukture i tempo obnove”, naveo je Zelenski.

Ruske snage saopštile su dapostepeno napreduju na frontu u istočnoj Ukrajini. Proruske vlasti u Donjeckoj oblasti tvrde da su njihove snage obezbedile uporište u rudarskom gradu, Ugledaru.

Sa druge strane, generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ruske trupe izvele tri raketna udara u poslednja 24 sata, a da je meta jednog od njih bio Harkov.

Kako ističe, uspešno je odbijen napad na Ugledar i Blagodatno, selo severno od Bahmuta.

Iako je bilo najava da bi britanski “čelendžeri” do kraja marta mogli da se isporuče Ukrajini, Ben Volas, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da će tenkovi koje je London obećao Kijevu, biti na liniji fronta pre leta, ne dajući tačan datum.

Posebnu pažnju održavanju dijaloga Vašingtona i Moskve želi da posveti nova američka ambasdorka u Rusiji.

Pošto je Lin Trejsi predala akreditive, poruku da nije doborodošla “preneli” su joj okupljeni na protestu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije