loader image

Rat u Ukrajini – 338. dan

Žestoke borbe u Ugledaru. Nakon Nemačke i SAD, tenkove Kijevu šalje i Kanada. Kremlj osuđuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini. Poručuje da će tenkovi u Ukrajini doživeti sudbinu svojih prethodnika ─ biće uništeni i spaljeni. Nakon tenkova, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski od NATO-a zatražio lovce. Vašington uvodi nove sankcije ruskoj vojnoj grupi “Vagner”.
Ukrajinske vlasti optužile su ruske trupe za masovne raketne napade na desetak oblasti Ukrajine, uključujući Kijev.

Navode da je u napadima stradalo najmanje 11 ljudi, a da je isto toliko povređeno. Ističu da je meta bila kritična infrastruktura.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će tenkovi “leopard 2”, koje je Berlin obećao Ukrajini, biti isporučeni pre kraja marta. Iz Pentagona poručuju da bi isporuke američkih tenkova Abrams mogle potrajati mesecima. Tenkove je obećala i Kanada.

Anita Anand, ministarka odbrane, potvrdila je da će Kanada uskoro prebaciti četiri tenka “leopard 2 A4” u Ukrajinu i da će poslati kanadske trupe u Evropu da pomognu u obuci ukrajinske vojske.

Moskva odgovara da će nemački tenkovi u Ukrajini će doživeti sudbinu svojih prethodnika ─ biće uništeni i spaljeni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva vidi da je mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt sve veće.

“Ponavljale su se izjave sa Zapada i SAD da slanje raznih oružanih sistema, uključujući tenkove, nikako ne znači mešanje tih zemalja, ili NATO-a, u rat u Ukrajini. Apsolutno se ne slažemo sa ovim. Moskva te korake vidi kao direktno mešanje u konflikt, i to mešanje je sve veće”, rekao je Peskov.

Vašington uvodi nove sankcije ruskoj privatnoj vojnoj grupi “Vagner”.

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije