loader image

Rat u Ukrajini – 336. dan

Nemački kancelar Olaf Šolc odborio je slanje tenkova “leopard 2” Ukrajini, a kaže da će dozvoliti i drugim zemljama da urade isto, objavio je “Špigel”. Kremlj upozorava da bi slanje tenkova Ukrajini trajno obeležilo odnose Moskve i Berlina. Gerasimov: Nova ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO-a. Na političkoj sceni Ukrajine kiša ostavki i smena funkcionera zbog korupcije.
Odluka Berlina koju su svi saveznici Kijeva u Evropi očekivali, prema pisanju “Špigela” konačno je stigla. Navodi se da je nemački kancelar Olaf Šolc odlučio da pošalje tenkove “leopard 2” u Ukrajinu i dozvoli drugim zemljama kao što je Poljska da to isto učine. U objavi se navodi da je nemačka spremana da pošalje bateriju, u kojoj bi trebalo da bude 14 “leoparda”.

Berlin je nešto ranije primio zahtev Varšave da joj odobri reeksport “leoparda 2” u Ukrajiniu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da članice Alijanse ne treba da šalju samo odbrambeno oružje veći i ono koje će Kijevu omogućiti da povrate izgubljene teritorije.

Kremlj upozorava da je slanje tenkova Ukrajini uplitanje NATO-a u sukob i da bi to trajno obeležilo odnose Rusije i Nemačke.

”Naši odnosi su na najnižoj tački, nema sadržajnog dijaloga ni sa Nemačkom ni sa drugim zemljama Evropske unije i NATO-a. Isporuke tenkova ‘leopard’ ne obećavaju ništa dobro odnosima Rusije i Nemačke. Trajno će ih obeležiti”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Čini se da Vašington odustaje od svog protivljenja slanja borbenih tenkova “M1 abrams” Kijevu, a najava promene kursa mogla doći već ove nedelje, rekla su dva neminovana američka zvaničnika Rojtersu.

Novoimenovani komandant grupe združenih snaga za zonu “specijalne vojne operacije”, Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju rekoa je da je nova ruska vojna reforma odgovor na mogućnost širenja NATO-a kao i “kolektivnom Zapadu” na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije.

“Vladimir Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti”, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i fakti.

U Ukrajini borba i sa korupcijom. Vlasti u Kijevu smenile su Kijev načelnike Dnjepropetrovske, Zaporoške, Kijevske, Sumske i Hersonske oblasti.

Među smenjenim političarima su i zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, i zamenik šefa predsedničkog kabineta Kirilo Timošenko.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Kijev predložio Minsku pakt o nenapadanju.

Izvor: rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije