loader image

PROSLAVA BOŽIĆA PO JULIJANSKOM KALENDARU

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI
„Hristos se rađa, slavite! Hristos silazi sa neba, sretajte ga“.

Srpska pravoslavna crkva i sve crkve širom sveta koje poštuju stari, julijanski kalendar, danas proslavljaju Božić – dan Hristovog rođenja, sina Božijeg, koji se ubraja u najradosnije hrištanske praznike. Jevanđelje kaže da je Isus Hristos rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.
Božić se razlikuje od svih drugih praznika, crkvenih dana i datuma. Današnji praznik ima duboku simboliku i jedan je od najvažnijih u pravoslavnoj veri. Hristovim rođenjem koje slavimo svake godine iznova, i mi se rađamo kao novi ljudi. Današnji datum označava završetak velikog posta i predstavlja prvi mrsni dan. Gospod nam daje novu šanse da preko posta, pričešća i oprosta, se ponovo rodimo, da speremo nečistoće duše i da se umijemo božanskom blagodaću. Na Božić pre svitanja zvone zvona u pravoslavnim hramovima. Domaćin i ukućani oblače svečana odela i odlaze u crkvu na jutarnju Božićnu liturgiju. Takođe, u zoru ovog praznika, po starom pravoslavnom običaju, pozdravljamo se želeći jedni drugima mir Božiji uz reči: Mir Božiji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi.

Za Božić je vezano mnogo običaja koji se razlikuju od zemlje do zemlje u pravoslavnom svetu. Svaki narod je uneo sopstvenu tradiciju u proslavljanje praznika. Ono što je zajedničko je da je u pitanju praznik rađanja novog života. Kod srpskog naroda to je i praznik dece i roditeljstva. Porodica je na okupu, služi se bogata trpeza i po običaju ne ide domaćin iz svoje kuće, ali dočekuje se specijalni gost, a u pitanju je Položajnik, prvi i jedini gost toga dana. Položajnik je osoba čistog srca, jer donosi u kucu sreću, napredak, ljubav i radost. Domaćin kuće posluži položajnika i daruje ga prikladnim darovima. Vredne ruke domaćice u rano Božićno jutro mese česnicu. U nju se stavlja novčić. Prilikom lomljenja česnice onaj koji nađe novčić biće srećan cele godine. Samom činu traženja parice u česnici raduju se svi ukućani, a posebno deca.
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Boćne praznike dočekao je sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. On je služio božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji. Patrijarh srpski Porfirije pozvao je u Božićnoj poslanici vernike da se mole za mir svuda u svetu, a posebno da se usrdno mole za decu koju, kako je naveo, odrasli ubijaju u ratovima bez griže savesti. Patrijarh je u Božićnoj poslanici podsetio da je prošlo više od 2.000 godina otkada je u Vitlejemu, judejskoj varošici nadomak Jerusalima, neki neimenovani provincijski činovnik Rimskoga carstva zapisao dva imena, Josif i Marija, kao i da je verovatno nekog od sledećih dana, u toku popisa stanovništva, dopisao još jedno ime Isus, novorođeno čudesno dete. Kaže da pomenuti popisivač nije ni sanjao da novorođeno dete, odnosno Isus ili Spasitelj predstavlja najveći dar neba zemlji.
Patrijarh je poručio da ne treba da zaboravimo da u svakome od nas do kraja ovozemaljskog života živi dete i da je otkrivenje Božje upućeno upravo detetu u nama, jer dete duhovnom intuicijom razume ono što odrasli ljudi, niti čuju niti razabiraju.

Portal „Pobeda – info“ svim pravoslavnim vernicima želi srećan i blagosloven Božić –Mir Božiji, Hristos se rodi.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije