loader image

Predsednik Vučić u višednevoj poseti Republici Srpskoj

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom jučerašnjeg dana stigao je u zvaničnu posetu Republici Srpskoj, u kojoj će boraviti dva dana, tokom koje će prisustvovati Savetu za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske, kao i obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“.

Prvi dan posete, tačnije tokom jučerašnjeg dana predsednik Vučić je obišao novoizgrađeni vrtić simboličnog naziva „Srbija“ u Srpcu, gde je priređena konferencija za medije. Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik nije krio oduševljenje posetom, gde je naglasio da je ovo prvi put da jedan državnik boravi u višednevnoj poseti što mu predstavlja izuzetnu čast. U nastavku obraćanja zahvalio se predsedniku Vučiću što je kreirao program da u svim opštinama Republike Srpske imamo projekte koji će omogućiti prisustvo Srbije na ovim prostorima: „Lično mogu da svedočim o ljubavi predsednika Vučića prema srpskom narodu i Republici Srpskoj. U svim izazovima i svim problemima, Republika Srpska nije zaboravljena. Nastavljamo zajedno sa Srbijom da radimo i da gradimo, pred nama su mnogi izazovi i zajedno ćemo ih rešiti. Hvala kako predsedniku Srbije tako i Vladi Srbije na pomoći koja dolazi iz matice Srbije“ – izjavio je Dodik.

Predsednik Vučić u Srpcu je rekao da su građani iz Srbije i Srpske jedan narod i da treba uvek da su jedni uz druge: „Nikad ne smemo da se odreknemo toga da pripadamo istom rodu, da imamo isti jezik, ćirilično pismo i istu veru. Imali smo duge i iskrene razgovore sa rukovodstvom Republike Srpske. Nije nam jednostavna situacija zbog sve težih pritisaka na Srpsku i Srbiju“ – izjavio je Vučić. Takođe, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije se sastao sa Vučićem i Dodikom u manastiru Osovica kod Srpca. Razgovor je bio zatvoren za javnost.

Za drugi dan posete, 4. avgust u planu je sastanak dva predsednika i srpskog člana Predsedništva BiH, Željke Cvijanović. Potom sledi Savet za saradnju, izjave za medije, a popodne je predviđeno polaganje venaca na spomen obeležje na Petrovačkoj cesti.

Centralni događaj posete je obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ 4. avgusta 1995. godine. Povodom 28 godina od najvećeg etničkog čišćenja Srba posle Drugo svetskom rata, mesto obeležavanja „Oluje“ je u Prijedoru. Srpski narod je kroz istoriju položio velike žrtve na koje je Svet nemo gledao. Prognani smo surovo, bezdušno, protiv svakog pravnog osnova, samo zato što smo Srbi. Srbija se u novijoj istoriji, pod vođstvom Aleksandra Vučića mudro trudi da sagradi mir svuda i svima, ali mira nema ako je izgrađen na zaboravu.

U zločinačkoj akciji Oluja je prograno preko 250.000 hiljada Srba iz Krajine i oko 2.000 je ubijeno. Oluja je zločin koji i danas traje!

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije