loader image

Predsednik Vučić: Sa Blinkenom sam razgovarao o situaciji na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao dug telefonski razgovor, ne lak, sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na KiM.

„Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglaslii. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na KiM uvek i svakako podržati, voleli bismo da je ona čak isključiva na severu KiM, saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga, jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva-tri meseca“, rekao je Vučić novinarima u zgradi Geozavoda posle susreta sa izaslanikom predsednika UAE princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Vučić je rekao da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na KiM posebno vezano za kosovski suverenitet.

„Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam i ne interesuje me šta bilo ko u svetu misli po tom pitanju, jer mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirana i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani“, rekao je Vučić.

Kaže da nije želeo da se saglasi da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija i dodao da je postavio pitanje zašto Euleks odbijen da bude na severu.

Vučić je naveo da je američki sekretar govorio i o mogućim merama ukoliko se ne budemo ponašali na odgovarajući način.

„Ja sam rekao – vi ste velika zemlja, velika sila, vaše je da činite što mislite da morate, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina“, rekao je Vučić.

Rekli smo da hoćemo da ispunimo zahteve opoziciji za izbore

„To je važna demokratska tekovina, ali hoćemo i da imamo čist mandat u budućnosti i da budemo suverena zemlja“, izjavio je predsednik Vučić.

„Opozicija je tražila izbore, dobili su izbore u Beogradu i na nivou Srbije, neka se spremaju“, rekao je Vučić.

On je dodao da je do izbora ostalo još 79 dana.

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije