loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: ZANIMA ME SAMO OPSTANAK I NAPREDAK SRBIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Narodnoj Skupštini Srbije, u nastavku posebne sednice posvećene Kosovu i Metohiji, da nikada nije pregovarao ni sa kim o opstanku na vlasti, niti da će o tome pregovarati sa bilo kim, jer ga interesuje samo opstanak i napredak Srbije.

“Nikada neću pregovarati zbog opstanka na vlasti, mene interesuje opstanak i napredak Srbije”, poručio je predsednik Vučić, u nastavku rasprave na posebnoj sednici o Izveštaju o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara.

Predsednik Vučić je tako odgovorio na optužbe poslanika Roberta Kozme iz Zeleno – levog kluba da je Srpska napredna stranka, pored sve muke za Srbe na Kosovu i Metohiji, uvela strahovladu na severu Kosova i Metohije i da uvek sa međunarodnim predstavnicima ispregovara za sebe ostanak na vlasti, a za građane Kosova i Metohije sve veću neizvesnost.

Odgovarajući na optužbe opozicije kako nije ucenjena Srbija, već on lično, predsednik Vučić je rekao da su besmislice da je bilo čime ucenjen.

“Da biste nekoga ucenili morate imati nešto čime biste ga ucenili. Ponoviću, niti imam račune, niti bilo kakvo bogatstvo u inostranstvu niti u zemlji da bih bilo šta imao da izgubim”, istakao je predsednik Vučić.

Istakao je da građani treba da razumeju da nije uvek pitanje onoga šta na nekom papiru o Kosovu i Metohiji stoji već i da je važno pitanje političkog momenta i okolnosti i života oko nas, i šta je to što možemo da uradimo u datim okolnostima.

Neretko kao noj nabijamo glavu u pesak, rekao je predsednik Vučić.

“Kažu pregovaraš već 10 godina, a da nije pregovora morali bismo da priznamo nezavisno Kosovo. Je l je to vaša politika? Okolnosti nam ne idu na ruku, nisam za zamrznuti konflikt, naprotiv”, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da ranije nismo pratili šta se dešava i kako je snažila hrvatska vojska, pa nismo razumeli kako se dogodila 1995. godina, pa kako su se od 1997. godine naoružavali Albanci na Kosovu i Metohiji, potcenjujući sve.

Predsednik Vučić je rekao da je skupština u četvrtak ličila, nažalost, više na kafanu nego na parlament i da veruje da je to bilo pre greškom opozicije, iako je više ličilo da imaju zlu nameru.

“Nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti da izvučemo pouke iz toga i naučimo kad je vreme i koliko da čekamo i šta je to što možemo da uradimo”, poručio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, juče u parlamentu je morao da sluša razne besmislice i u činjeničnom smislu je demantovao 24 laži, koliko je izbrojao.

To su bile direktne i činjenične laži koje sam morao da demantujem, dodao je predsednik Vučić.

Istakao je da je bio ponosan na sankcije koje su bile uvedene protiv njega 1999. godine, jer je bio kriv što je branio zemlju, a napadao agresora.

“Srećan što sam bio protiv onih koji su izvršili agresiju na našu zemlju”, naglasio je predsednik Vučić.

Upozorio je da opozicija vrši kriminalizaciju našeg naroda na severu Kosova i Metohije i da pričama o strahovladi na severu Kosova i Metohije radi protiv interesa Srbije i srpskog naroda na severu Kosova i Metohije, radeći upravo ono što rade i strane službe.

Predsednik Vučić je rekao da opozicija nije rekla ni reč protiv onoga što radi Aljbin Kurti i Albanci na Kosovu i Metohiji, ali da jesu protiv svoje države i njega lično.

“Molim da razmislite šta je tema i o čemu mi danas razgovaramo i kakav ste rezultat napravili svojim jučerašnjim nastupom, a koji je užasan i još užasniji za vaše političke partije, i kakve su vaše poruke građanima i čemu ste doprineli. Živite u balonu laži i iluzija”, poručio je predsednik Vučić poslanicima opozicije.

Srbija ne želi u NATO, čuva svoju vojnu neutralnost

Predsednik Vučić istakao je da Srbija nije u atlantskim integracijama i da ne želi u NATO, već ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o Kosovu i Metohiji, odgovarajući na kritike poslanika Dveri Ivana Kostića, predsednik Vučić je ukazao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, a da se ne nalazi na putu ka atlantskim integracijama.

“Srbija se nalazi na evropskom putu, a što se atlantskih integracija tiče, Srbija ne želi u NATO. Srbija želi da čuva ljubomorno svoju vojnu neutralnost i da jača. Postoji razlika između evrointegracija i atlantskih integracija”, naglasio je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/RTS 2

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije