loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: SRBIJA NE SME DA STANE, MORA DA IDE NAPRED

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je do sada, u akciji prikupljanja legalnog i nelegalnog oružja, prikupljen 9.401 komad naoružanja, više od 400.000 komada municije i 884 eksplozivnih sredstava, od čega 711 bombi i zolja.

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao je da je to mnogo više oružja nego što je prikupljeno 2015. godine, 2016. godine, 2017. godine i 2020. godine.

„Verujemo da će ovo biti najuspešnija akcija, dugoročna i nećemo stati na njoj. Hvala na poverenju građanima“, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da je prilikom predaje oružja bilo i incidenata, u smislu zaostalih metaka u cevi, ali da nije bilo posledica.

„Zato je važno da kada vidite 10.000 cevi znate da je to korak napred ka bezbednosti dece. Ne ispaljuje pištolj metak već čovek, ali ako nema pištolj, zlo u glavi ne može da naškodi. Ponosan sam na to što smo učinili, molim građane da nastave, niko neće imati posledice, a onda ćemo ići u skladu sa merama koje smo doneli“, rekao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić izjavio je da će svi zahtevi roditelja iz Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ biti ispunjeni.

„Juče je predsednica Vlade imala sastanak sa predstavnikom Saveta roditelja iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ i svih njihovih sedam zahteva smo u potpunosti spremni da ispunimo“, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da su njihovi zahtevi razumni i racionalni.

„Smatramo da su zahtevi u ovako teškim trenucima bili neophodni da se sve stvari razjasne i da se vidi kako ubuduće možemo da pomažemo naše dece“, naveo je predsednik Vučić.

Istakao je da će biti angažovani najbolji svetski stručnjaci koji će, zajedno sa domaćim stručnjacima, raditi na pružanju pomoći deci i roditeljima.

Predsednik Vučić dodao je da je već uplaćen novac za dodatne troškove Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu.

„Očekujemo 56 plus 100. To je 156 psihologa. Moram da zahvalim psiholozima. Njih 250 se prijavilo i žele da pomognu svima koji su ugroženi“, rekao je predsednik Vučić i dodao da veruje da će država imati mogućnosti da ih svih 250 angažuje.

Istakao je da je posebno zadovoljan slanjem policajaca u škole i naveo da su i deca i roditelji zadovoljni.

Predsednik Vučić je naveo da će prisustvo policajaca u školama drastično smanjiti stopu vršnjačkog nasilja, ali i nasilja nad nastavnicima.

Predsednik Vučić izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji, posebno na severu pokrajine i istakao da je Lajčaku, tokom sastanka, preneo da njegova zabrinutost proističe iz potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente i provocira sukobe.

„I da je neverovatna strast kojom (Kurti) želi da izbije nekakav rat, sukob u kojem bi on bio veliki albanski heroj“, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da je ovo poslednje što je Kurti uradio sa eksproprijacijom zemljišta suprotno čak i sa propisima Prištine.

„Sve to što rade, to je toliko loše da nemam reči“, naglasio je predsednik Vučić.

Dodao je da je zabrinut i to što Priština misli da može nasilno da zauzima određene prostorije.

Predsednik Vučić naglasio je da je naročito zabrinut jer se u Kvinti prave nevešti i naivni, jer im je, kako je naveo, ponekad tri odsto izašlih dovoljno za legitimne izbore, „a nekad im ni 50 odsto nije ni blizu legitimiteta kakav traže“.

„Toliko o principima“, konstatovao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija na skupu Saveta Evrope u Rejkjaviku biti predstavljena na najnižem nivou, odnosno da on neće ići, kao i da će Srbija biti uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

„Bićemo uzdržani i oni neće moći da kažu da je odluka prihvaćena jednoglasno. I obrušiće se na mene, ali to nema veze. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se odreknemo našeg teritorijalnog integriteta“, rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da je Srbija podnela amandman na tu rezoluciju u kome je „između zareza“ tražila da se ubaci poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja članica Saveta Evrope, ali da je na insistiranje, pre svega Nemačke, to odbijeno.

„Oni poštuju teritorijalni integritet i poštuju Povelju Ujedinjenih nacija samo kada to njima odgovara“, rekao je Vučić.

 

 

 

Izvor: Tanjug / TV Pink

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije