loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: PRED NAMA SU TEŠKA VREMENA, SRBIJA JEDINA ŠTITI MEĐUNARODNO PRAVO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori. Predsednik Vučić je novinarima u Davosu rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU.

“Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Republike Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine”, rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoje sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

“Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zemalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu i najavio da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom. Predsednik Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.

“Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljenja. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu”, rekao je predsednik Vučić.

Pred Republiku Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.

Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.

“Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji”, rekao je predsednik Vučić.

U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se tokom razgovora u Davosu upoznao sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.

Predsednik Vučić je novinarima u Davosu rekao da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.

“To je investicija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena”, rekao je predsednik Vučić.

Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije.

Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći.

“Mi kada nismo mogli da pomognemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki – Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati”, rekao je predsednik Vučić.

Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet.

Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom.

Predsednik Vučić najavljuje da ga po pitanju mnogih sastanaka očekuje dug dan.

Mogu da zamislim šta piše u Statutu ZSO koji pravi Fridrih Ebert

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da samo može da zamisli šta piše u Statutu ZSO koji je napravila nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert.

Predsednik Vučić je novinarima u Davosu, na pitanje šta misli o tome što je ta nemačka NVO samoinicijativno pripremila Statut, rekao da se sada pokazalo ko zaista laže.

“Sada su to potvrdili, a rekli su nam da lažemo kada smo rekli da su sastančili u Aeroklubu. Što lažete, ko je to od vas tražio i što ste to radili. To je posao Upravljačkog tima koji sastavljaju Srbi. Jel vam neko to tražio, zašto to radite”, rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, oni misle da imaju pravo da rade šta hoće.

“Može im se, sila sve može. Mogu i da lažu i rade što im niko nije tražio i još će da kažu da su to zbog nas radili, a mogu da zamislim šta tamo piše. Da stavimo jedan mikrofon na kome piše ZSO i to će da bude ingerencija ZSO”, primetio je ironično predsednik Vučić.

Jedina smo nacija koja je odustala od litijuma

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da veruje da će Republika Srbija biti jedina zemlja na svetu koja će odustati od litijuma, jer, kako je rekao, niko drugi ne bi od toga odustao.

U izjavi novinarima na Ekonomskom forumu u Davosu, a na pitanje o čemu je razgovarano sa predstavnicima korejskih kompanija, među kojima je i SK grupacija koja je poznata po proizvodnji baterija i čipova, predsednik Vučić je odgovorio da se uvek nasmeje na takva pitanja, pošto kada su u pitanju baterije ljudi uvek govore o litijumu.

“Govore da uvodim na velika vrata. Ne uvodim ja ni na kakva vrata. Ja svaki dan govorim samo ono što je istina. Jesmo li mi jedina nacija koja je blesava i koja je odustala od onoga što ima. Nijedna nacija nije odustala od onoga što ima. Od istog tog litijuma nijedna nacija nije odustala. Zamislite da Emirati odustanu od nafte, zamislite da neko drugi odustane od nafte, zlata, nečeg drugoga”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da Republika Srbija i ne zna šta sve ima, pa to pronalaze određene kompanije jer nije postojao dobar sistem u rudarstvu na koji način da se istraže resursi u zemlji.

Predsednik Vučić je ponovio da ništa nije promenio u svojoj priči i da isto govori poslednjih šest meseci.

“Odustali smo od nečega što nijedna zemlja na svetu ne bi. To što ja govorim vetar odnese, i svima je najlakše da se nikome ne zameraju i da niko ništa ne preduzima u zemlji. Na žalost, to je tako”, zaključio je predsednik Vučić.

Što se tiče razgovora sa predstavnicima korejskih kompanija iz autoindustrije, predsednik Vučić je istakao da su oni podigli Slovačku, Češku, Mađarsku i da se nada da ćemo nešto više da uradimo.

“Dogovorili smo prve konkretne korake i o njihovim posetama”, rekao je predsednik Vučić i naveo da treba da dođu iz KC C i SK grupacije koja obuhvata 680 kompanija u Južnoj Koreji i da se vidi šta sve možemo da se uradi.

Baš ih briga što lažu o Palama, mora da se pođe od njihove istine

Predsednik Vučić izjavio je danas da deo bošnjačkih i hrvatskih medija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj govori neistine o njegovom boravku na Palama 1992. godine jer ih ne interesuje prava istina, već mora da se pođe od istine koja njima odgovara.

Predsednik Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Davosu, a povodom njegovog gostovanja u emisiji “Ćirilica” i pisanja medija u Hrvatskoj koji su podsmešljivo komentarisali njegove izjave.

“Mediji u Sarajevu su bili još gori od onih u Hrvatskoj, napisali su Vučić kao mladi radikal došao, išao do Vrbovice, pa su rekli nema vajde od njega pa ga vratili na Pale. Pogledajte kakvi su to lažovi – ima 50 slika od toga dana, Šešelj, Nikolić i ja obilazili smo Srbe oko Sarajeva, nisam imao nikakvo oružje, a sada oni znaju šta sam imao, a šta nisam”, rekao je predsednik Vučić.

Kako kaže, čak i oni priznaju da se ne vidi nikakva puška.

“Ali, šta ih briga, mogu da lažu, mogu da lažu do besvesti, a zašto to rade, to radi deo bošnjačkih i hrvatskih medija jer im ne pada na pamet da slušaju šta to govorim i radim u prethodnih 11 godina, jer mora da se pođe od istine koja njima odgovara”, rekao je predsednik Vučić.

Ističe i da ih ne interesuje što tada nije bio član SRS, niti bilo koje druge političke partije.

Precizira da je to bilo 1992. godine, a da se tek u junu ili julu 1993. godine učlanio u SRS.

“I baš ih briga što lažu i nikoga ne interesuje prava istina”, zaključio je predsednik Vučić.

Srbiju čeka veoma težak razgovor sa najmoćnijim silama sveta

Predsednik Vučić izjavio je danas da Srbiju čeka veoma težak razgovor sa najmoćnijim silama sveta ističući da na pomoć ni od koga ne možemo da računamo.

Predsednik Vučić je u Davosu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ga očekuju teški razgovori sa Nemcima, Francuzima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom i dodao da Srbija pomoć da dobije bilo odakle ne može.

“I tako mali i sami, a da mi jedini štitimo međunarodno pravo, a da su svi oni direktno protiv, to su činjenice, šta da radite”, rekao je predsednik Vučić.

Pisanje tajkunskih medija je za osmeh, nisam se uznemirio zbog njihovih laži

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pisanje “tajkunskih medija” u Republici Srbiji izaziva osmeh i da shvata da im je glavna vest, jer kada nije na naslovnoj ti mediji ne mogu da prodaju ni po 400 primeraka, a kada ga stave na naslovnu, prodaju 4.000 primeraka.

Predsednik Vučić je u Davosu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da su napisali da na velika vrata vraća litijum u Srbiju.

“Vučić se predomislio još prvog dana kada je Vlada stavila tačku, a znate zašto jer svi znaju da je potreban litijum, zato što u Srbiji ima mnogo ptica rugalica koje samo čekaju da nekoga napadnu, onda normalni obični ljudi beže od toga, imaju Vučića, neka njega napadaju, a mi da se sakrijemo. Nema problema, Vučić će da bude buldožer za normalnu Srbiju, pristojnu Srbiju i da se bori za investicije u Republici Srbiji, a ptica rugalica može da bude milion”, rekao je predsednik Vučić.

Kako kaže, svakodnevno se mogu videti na Beogradu na vodi, koji je izgrađen uprkos njima.

“Gledaju mrko i popreko jer sam živi dokaz njihovih laži i kampanji, neuspeha, a uspeha onih koji su se borili da Republiku Srbiju guraju napred, da Republika Srbija ostane i opstane”, dodaje predsednik Vučić.

Predsednik Vučić poručuje da ne mogu da pobede neradnici i oni koji neće da se bore i poziva normalne i pristojne ljude u Republici Srbiji da se zajedno bore i protiv onih koji hoće da unište svaku politiku, samostalnost Republike Srbije, ali i da se jasno bore za napredak Republike Srbije.

“Stvarno se nisam uznemirio zbog svih njihovih laži”, rekao je predsednik Vučić.

Cilj rezolucije Evropskog parlamenta pritisak na Srbiju

Predsednik Vučić izjavio je danas da je pozadina usvajanja najnovije rezolucije Evropskog parlamenta pritisak na Srbiju, kojeg nekima, kako je rekao, nikada nije dosta.

“Pritisak, pritisak, pritisak. Ovo im je treći put i nikada nije dosta. Zato što sila Boga ne moli. Na silu sve mogu da provedu i to je to”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da će biti mnogih teških političkih stvari za nas u narednom periodu o kojima moramo da postignemo kakav-takav konsenzus i da vidimo šta možemo da uradimo.

“I to nije Vučiću omča oko vrata kada vam izađe Evropski parlament sa neverovatnim zaključcima posebno oko KiM. To je omča oko vrata naše zemlje, samo ne razumem te nesrećnike zašto se tome raduju”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, ima bezbroj njih u Srbiji koji će da im podilaze i da govore da je to najbolja politika nezavisno Kosovo i da Srbija treba da ga prizna odmah.

“Svaku besmislenu Kurtijevu akciju podržavaju. Što se raduju nesreći svoje zemlje, meni ne mogu ništa. Mogu da me smene na silu, a nešto drugo ne mogu. Da me ucenjuju, sankcije da mi uvedu zbog nečega ne mogu, jer nigde nemam ništa. Šta ćete kada je nekima zadnja rupa na svirali”, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da nisu Srbi izašli na barikade zato što su besni, već zato što, kako je rekao, više nisu znali šta da rade.

Navodi da su Srbe lagali za referendum, za izbore, hapsili ljude sve vreme, izmišljali priče o ličnim kartama, izmišljali priče o tablicama, ponovo hapsili ljude koji su nevini i nenaoružani za terorizam.

“Kažu, Srbi su pretili ratom. Zamislite Srbi su pretili Kurtijevim specijalnim jedinicama i NATO ratom. Onda stanete i pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku. Ne želim da kažem gluposti, jer su oni sve samo nisu glupi, već su drski i bezobzirni ti koji takve deklaracije usvajaju”, dodao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da ne možemo da se izmestimo, već moramo da živimo tu gde živimo i da ne možemo van Evrope.

“Što se tiče lažova na domaćem i regionalnom nivou, svima sam smetnja jer u meni vide simbol napretka i oporavka Srbije, a hoće Srbiju da pregaze do kraja. Ja sam zbog toga radostan, samo neka nastave”, poručio je predsednik Vučić.

Na pitanje kako je doživeo provokaciju pošto je preko puta hotela u kojem je odseo bila raširena albanska zastava, predsednik Vučić je odgovorio da mu je bilo zabavno, jer su morali da se mnogo angažuju da bi direktno gledao u nju.

“Zamislite da je zastava Velike Srbije na nekom samitu sačekala nekog albanskog lidera. Ceo svet bi o tome pisao, setite se njihovih laži o vozu koji nije ni stigao do administrativne linije. Ovo niko neće ni da objavi. Na to se samo nasmejete. Skinuli su to posle, a ne mislim da je bila specifična akcija dvojice ili trojice Albanaca, naprotiv”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da Albanci rade svoj posao, a mi svoj.

“Svi oni zajedno su mnogo jaki, a mi smo mali. Ali tvrd je orah voćka čudnovata”, zaključio je predsednik Vučić.
Izvor: Tanjug/TV Pink

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije