loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NEMAČKE INVESTICIJE VAŽNE ZA BUDUĆNOST SRBIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na prvoj gala večeri Nemačko-srpske privredne komore (AHK), da je godišnja trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost od čak 8,2 i 8,3 milijarde evra i da nemačke kompanije zapošljavaju u Republici Srbiji oko 78.000 ljudi.

Predsednik Vučić je na svečanosti u hotelu Hilton rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u našem jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoveršajbna, ratkapna, kuplung i drugo.

“To se sve i proizvodi u našoj Srbiji, jer su došle nemačke kompanije u našu zemlju, koje zapošljavaju naše inženjere, radnike i menadžere”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je predsednik Vučić da kada je postao premijer pre devet godina trgovinska razmena dve zemlje bila oko dve milijarde evra, a danas između 8,2 i 8,3 milijarde evra, kao i da su tada nemačke kompanije zapošljavale 17.500 ljudi, a danas 78.000.

Predsednik Vučić veruje da će nemačke kompanije do kraja 2024. direktno zapošljavati i 100.000 ljudi u Srbiji.

Predsednik Vučić je rekao da nam u Srbiji sve to postaje normalno i zahvalio našim nemačkim partnerima na ogromnoj podršci.

Predsednik Vučić je rekao da smo od njih mnogo naučili šta znači odgovornost, ozbiljnost i posvećenost i marljivost kada je reč o poslu i da je zato naša zemlja napredovala i brže od drugih u okruženju, upravo zbog prisustva nemačkih kompanija, koje su menjale naše navike.

Zato je važno da tu zahvalnost ne krijemo jer smo zahvaljujući njoj uspeli da podignemo našu zemlju.

Predsednik Vučić je rekao da je predsednik AHK Srbija Milan Grujić mnogo uradio za tu saradnju i zahvalio mu na ogromnom radu i entuzijazmu.

Predsednik Vučić je poručio da je sada prelomni trenutak u svetu, ali da on nije stručan da govori o tome.

U svakom slučaju, kako kaže, razume se u poziciju Srbije i zna koliko je važno da se sarađuje sa Nemačkom i koliko su nemačke investicije bitne za budućnost Republike Srbije.

“Razumem da je potrebno da ne gledamo samo u ono što je bilo, već da gledamo stope i kuda će da koračaju naša deca. Važno je da dobro i vredno radimo, da unapređujemo naš sistem obrazovanja”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je presrećan kada vidi prijatelje od kojih smo puno naučili o dualnom obrazovanju.

Poručio je predsednik Vučić ljudima u Republici Srbiji da danas kada đaci izađu iz škole sa dualnim obrazovanjem njih 65 odsto pronađe odmah zaposlenje, a kada su imali naše uobičajeno obrazovanje 42 odsto.

Takođe, oni koji su imali dualno obrazovanje imaju prosečnu platu 80.000, a oni sa uobičajenim obrazovanjem 61.000 dinara, rekao je predsednik Vučić.

Podseća da je bilo problema kada su pokušali kroz pilot projekte da uvedu dualno obrazovanje u Srbiji i navodi da je Srbija uz pomoć švajcarskih, austrijskih i nemačkih prijatelja izgurala to.

Ukazao je na to da Republika Srbija ima manjak radne snage i naveo da je to bilo gotovo nezamislivo kada smo imali 26 odsto stopu nezaposlenosti.

Poručio je nemačkim investitorima da razumeju da će Srbija da učini sve da čuva mir, stabilnost, dobre uslove, niske cene energenata.

“Kada se nešto dogovorimo, molim vas da verujete u ovu zemlju koliko i verujete u nas”, poručio je predsednik Vučić koji je svoje obraćanje završio govoreći na nemačkom jeziku, poručivši da će se zajedničkim radom uspeti.

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije