loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NAŠA ZEMLjA OSTAJE ODGOVORAN I POUZDAN PARTNER EVROPSKE UNIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o nastavku evrointegracija i dinamici pretpristupnih pregovora, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i EU.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija nastavlja posvećeno da radi na realizaciji reformske agende koja je u skladu sa njenom evropskom orijentacijom i nacionalnim interesima, uključujući i snažno zalaganje za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i normalizaciju odnosa sa Prištinom koja se odvija uz posredovanje Evropske unije.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će zemlje članice EU do kraja godine dati „zeleno svetlo“ za otvaranje klastera 3, za koji je Srbija u potpunosti spremna, kao i da će se kroz poglavlje 35 prepoznati svi napori koje Beograd čini u cilju pronalaženja i primene kompromisnih rešenja u dijalogu sa Prištinom.

Ambasador Žiofre je ponovio punu podršku Evropske unije naporima Srbije u sprovođenju reformi i rešavanju svih otvorenih pitanja, naglasivši da dalji napredak u oblasti vladavine prava i dijaloga sa Prištinom ostaje od ključnog značaja za ubrzanje evropskog puta. Takođe je istakao važnost progresivnog usklađivanja Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ponovio punu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Srbije.

Predsednik je ponovio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u realizaciji projekata u oblasti energetike i putne infrastrukture, što je za Srbiju od izuzetnog značaja, dodavši da se naša zemlja pokazala i da ostaje ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner Unije.

Predsednik Vučić i ambasador Žiofre razgovarali su i o dodatnom unapređenju saradnje Republike Srbije i EU, ekonomskim odnosima i projektima iz oblasti infrastrukture i zelene agende.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije