loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: NAMA JE POTREBAN MIR I ODGOVORAN PRISTUP

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju građanima da je promena geopolitičkih okolnosti doprinela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije.

“U dogovoru sa članovima Vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana videli prvu verziju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko – nemačkog plana, koji više nije francusko – nemački plan, već mnogo više od toga”, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je i da niko nije hteo da govori o kontekstu i okolnostima i onome sa čime se Srbija suočava.

“Kada gledate neki papir uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili oduševljeni, već naprotiv. Međutim važno je, razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izgledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je defakto u ratu, ma šta god oni govorili”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu.

“I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan, naravno i Srbija, jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, kompletan regionalno – evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko meseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajinu – da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju”, naveo je predsednik Vučić.

Rekao je i da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da Srbija bude kriva.

Predlog prihvatilo i 5 zemalja koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Vučić izjavio je da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja Evropske unije, čak i onih pet koje nisu priznale lažnu nezavisnost Kosova i Metohije.

Kako je rekao, te zemlje su glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja “Kosova”.

“Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli, pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se ne protivimo ulasku “Kosova” u Ujedinjene nacije”, rekao je predsednik Vučić.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali defakto postao novi pregovarački okvir, istakao je predsednik Vučić.

“Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju”, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da mu je u razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici rečeno da moramo da prihvatimo plan i ako ga ne prihvatimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji.

“To je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbegla formiranje Zajednice srpskih opština.

“Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na decu zbog badnjaka, zapad je skočio jer je Rada Trajković sedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili jer su napadnuta deca. Moramo da razumemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu hteli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura”, rekao je predsednik Vučić.

Rekli su mi u drugoj rečenici šta nas čeka ako ne prihvatimo plan

Predsednik Vučić je rekao da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju.

Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan.

“A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji”, dodao je predsednik Vučić.

Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to.

Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mesec, dva dana, ali hoće za tri, šest meseci ili godinu dana.

Predsednik Vučić je rekao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan.

“Oduvek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnevnom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti. Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vreme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lepo žive ovde, a da Srbija ne može nigde napred, neka razmisle šta su dobro doneli Srbiji”, poručio je predsednik Vučić.

Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. godine kada je bio pogrom ili 2008. godine kada je tzv. “Kosovo” proglasilo nezavisnost.

Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne veruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem.

“Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup”, rekao je predsednik Vučić.

Sledi borba za Zajednicu srpskih opština

Predsednik Vučić izjavio je da sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovsko-metohijskog problema.

Rekao je i da će pokušavati da govore da, od 22 principa (Zajednice srpskih opština), 21 nije u skladu sa Ustavom tzv. “Kosova” i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

Istakao je da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

“Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa, (tadašnji) predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju”, naveo je predsednik Vučić.

Kako je rekao, ciljevi Zajednice srpskih opština su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

“Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad Zajednice srpskih opština”, podvukao je predsednik Vučić.

Naveo je da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

“Šta god da sam izgovorio, zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Predsednik Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za Evropsku uniju, ulazak u Savet Evrope, da li za šest meseci ili godinu dana, svejedno.

Kako je rekao, Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica.

“Ne možemo da sprečimo ulazak u Savet Evrope, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze, neće ih dobiti, ali mi to ne možemo da sprečimo. Ono što možemo je da razgovaramo kako da podižemo stepen poverenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir; da li ćemo uspeti, to je druga stvar”, rekao je predsednik Vučić.

Narednih dana obavestiću poslaničke grupe o detaljima evropskog plana

Predsednik Vučić rekao je da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa svim detaljima evropskog plana.

“Ono što je važno, to je da ću već narednih dana pozvati da obavestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namere, pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade”, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da “narod ne mora da brine”, jer ništa nije potpisano.

“Niti smo šta potpisali niti negde ima naš paraf. Mi smo samo suočeni sa činjenicama, ali mi sami moramo da budemo fer i da razumemo da je važno i da pokušavamo da nalazimo kompromisna rešenja”, rekao je predsednik Vučić.

Ocenio je da se neće “ni danas ni sutra, ni za mesec, ni za tri, dogoditi bilo šta”.

“A kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtevima, onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, možda i narod, možda i svi drugi. Kad kažem svi drugi mislim i na sve druge institucije političkog sistema Srbije i celokupno srpsko društvo”, rekao je predsednik Vučić.

Ističe da je uvek obaveštavao i slušao mišljenje i Srpske pravoslavne crkve i svih ostalih verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije.

“U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda i mnogo više rada i energije, kako bi sve to prevazišli na najbolji mogući način”, ocenio je predsednik Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da Srbija pokaže svima da je opredeljena za mir.

“Da pokažemo da se zalažemo za mir u regionu, da pokažemo da su sve optužbe o tome kako ćemo nekog da napadamo bile lažne i besmislene i da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo”, zaključio je predsednik Vučić.

Rekao je i da trenutna situacija utiče na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja.

“Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je neverovatan uspeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod mastrihtskog nivoa od 60 odsto. Javni dug u evrozoni je 94 odsto”, rekao je predsednik Vučić.

Moramo da izađemo iz “sopstvenih balona neistina”

Predsednik Vučić je izjavio u obraćanju građanima da se sada mnogi u Srbiji prave naivni i čude kako to da zapadne zemlje tretiraju “Kosovo” kao državu, pošto su izašli sa takvim planom za Kosovo i Metohiju, i poručio da moramo da izađemo iz “sopstvenih balona neistina” koje smo sami napravili.

“Dobio sam bezbroj poruka, kažu mi ljudi, neki dobri, a neki se prave da ništa ne znaju, iako u Srbiji svi znaju sve, pa kažu oni da SAD, Nemačka i Francuska, tretiraju “Kosovo” kao državu. Pa dobro jutro Kolumbo, to smo govorili kada smo bili u školi. Zar svi u Srbiji hoće da se prave tako naivni”, upitao je predsednik Vučić.

Istakao je da treba da izađemo iz “sopstvenih balona neistina” koje smo napravili i toga da smo jedini i sami sebi dovoljni u svetu, jer nismo.

Predsednik Vučić je poručio da moramo da razumemo kakva je naša i njihova pozicija i da razumemo i kada se ne slažemo sa nečim kolika je njihova, a kolika je naša snaga.

Predsednik Vučić je rekao da je i Slobodan Milošević do poslednjeg trenutka mislio da nijedna bomba nikada neće pasti, jer su ga svi uveravali da se to neće desiti.

“Neki stručnjaci koji nas danas kritikuju, po čijem nalogu je doveo (Vilijema) Vokera i saglasio se sa dolaskom Vokera za šefa OEBS-a. To je radio Nebojša Vujović i ostali, što danas sve znaju”, naveo je predsednik Vučić.

Dodao je da je Miloševiću trebalo nekoliko dana da se osvesti da bombe padaju po Srbiji.

Poštovaću Ustav, koja je politika onih koji mi sa skijanja sole pamet

Predsednik Vučić istakao je da se u evropskom planu za rešavanje kosovskog pitanja ne spominju Ujedinjene nacije, osim što se kaže da ih nećemo sprečavati pri ulasku u međunarodne organizacije.

“Mi ne možemo da sprečimo ulazak “Kosova” u Savet Evrope, jer nemamo većinu, borili se koliko god ili ne, a borićemo se”, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje N1 da li je to što Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u UN, Savetu Evrope, NATO, ono što ga najviše zabrinjava i što je posebno teško prihvatljivo za Srbiju.

Predsednik Vučić je dodao da ni u NATO ne možemo da sprečimo ulazak, jer nismo članica NATO i Srbiju ne pita niko ništa.

“To je meni rečeno, a što se tiče Ujedinjenih nacija, to je druga priča i veoma ću brinuti o tome i kada kažem veoma brinuti o tome, to znači poštovati Ustav Srbije”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je upitao šta je politika i cilj onih koji jedan dan kažu za njega da je veleizdajnik, iako nijedan od tih planova nije njegov, niti je učestvovao u njihovom sastavljanju.

“Razumeo sam da ste za Evropu, da ste otvoreni, da želite modernizaciju Srbije, a izgleda da niste ili je dovoljno da je neko protiv svoje države, protiv Srbije, što će da zakamuflira tako što će da kaže da je protiv Vučića. Nije ovde ništa Vučić uradio, ni dobro, ni loše, osim što sam imao užasne razgovore”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da je morao da se bori dok je neko skijao po Sloveniji, pa je morao da sluša kako mu “skijaš iz Slovenije” soli pamet kako treba da se bori za Kosovo i Metohiju.

“Pitam šta je politika, šta je cilj, da li vi koji ste veliki junaci, dobrovoljni davaoci krvi, što ne odoste jednu noć u Kačanik da prenoćite, izađite iz stana koji vam je država dala na Dedinju, otiđite do Kačanika i pokažite narodu koliko ga volite”, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić poručuje političkim protivnicima da ne može da izda Kosovo po 5.000-ti put i navodi da jednom može nešto da se izda, a da on nije mogao da izda nešto što su oni dali na tacni 2008. godine, a on uspeo da ga vrati u žižu javnosti – evropske i svetske.

“Hajde sada, ponovo se vratite na skijanje, država vam omogućila, nemojte da pametujete, ima ko će da brine za državu”, poručio je predsednik Vučić političkim protivnicima.

Dogovorili smo na vladi taktičke poteze, zaštitićemo građane i državu Srbiju

Predsednik Vučić izjavio je da su na današnjoj sednici vlade, kojoj je prisustvovao, dogovoreni taktički potezi – ko će šta da preuzme na sebe i kako će to da izgleda i poručio da će svakako biti zaštićeni i građani i država Srbija.

“Verujem da je to jedini mogući put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači i “Kosovo” u Ujedinjenim nacijama”, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da je on za put kompromisa koliko je moguće.

“Ali, dobio sam nekoliko čestitki od američkih predsednika o međusobnom priznanju, ali se ipak danas više ne govori o međusobnom priznanju. Ipak smo nešto pomerili stvari. Čak se ovde i ne govori o našem odobravanju ulaska “Kosova” u Ujedinjene nacije, jer možemo da glasamo i protiv, ali bismo defakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da mogu to da izglasaju. Naše je da pokušamo da kompromisom dođemo do normalizacije odnosa u kojima će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da žive normalno i ne brinu za svoju decu, da mogu da idu u školu i da ih niko ne hapsi i ne maltretira”, naveo je predsednik Vučić.

Poručio je da će čuvati državu Srbiju i njenu celinu, jedinstvo i sve drugo.

“Biće veoma teško, zato sam veoma uplašen i imaćemo teške dane već u drugoj polovini ove godine. Video sam ogromnu odlučnost kod mojih sagovornika. Verujem da će to biti veoma teško, da to teško breme i vreme izbegnemo. Ali, naše je da se borimo i pokušamo, a tada ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije, pošto bi to bilo protivno Ustavu, jer će u ime Srbije odlučivati drugi nadležni državni organi i eventualno građani. A mi ćemo do tada da se borimo da menjamo pristup svemu, a u šta veoma sumnjam”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da je izabran za predsednika najviše zahvaljujući glasovima žena, više od 60 odsto, majki, sestara, supruga.

“I obećao sam im da ćemo čuvati mir i stabilnost, obećao sam celoj Srbiji poštovanje Ustava Srbije i na Ustavu sam se zakleo i to ću da činim i ubuduće”, poručio je predsednik Vučić.

Petorki sam u lice rekao šta ću preuzeti na sebe, šta može, a šta ne

Predsednik Vučić je izjavio da je razgovor sa petoricom predstavnika međunarodne zajednice bio veoma težak i napet, ali da je bio dovoljno snažan da im u lice kaže sve šta će preuzeti na sebe, šta može, šta ne može, ali je i naglasio da je, nakon svega što je čuo od njih, potrebno pokrenuti razgovor unutar društva.

Predsednik Vučić je rekao da nije znao da li da se uhvati za glavu, da li da napusti prostoriju ili da uradi nešto treće kada je video da argumenti ne prolaze, da će Srbija biti suočena sa vizama, povlačenjem investicija, izolacijom.

“Grčevito sam morao da donosim odluke u tom trenutku, jer su rekli moraš da kažeš – rekao sam šta može i šta ne može”, rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožava licemerje Evrope o poštovanju povelje UN, rezolucija već zato što bi Srbija bila izgubljena da bude izolovana.

“Kao predsednik ne bih nikada pristao da vodim zemlju u izolaciju”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da želi onim zabrinutim patriotama i kako je rekao, “dobrovoljnim davaocima tuđe krvi” da poruči da je bio dovoljno snažan da u lice petorici velikih kaže šta će preuzeti na sebe.

Predsednik Vučić je rekao i da kada o ovome govori zna šta će se dogoditi i naglasio da Srbija želi kompromis, razgovore, dijalog.

“Želimo konstruktivan prikaz da pokažemo na svakom mestu, obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da bude nagrađena”, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je Kurti nagrađen bezviznim režimom, prijemom kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, Savetu Evrope.

Podsetio je da su predstavnici međunarodne zajednice uvek govorili da je Kurti taj koji pravi probleme, ali da su u svim dokumentima okrivljivali Srbiju.

Naglasio je da sada dolazimo do toga da prvo ide formiranje Zajednice srpskih opština, i da je moguće da će je formirati, sada kada postoji novi pregovarački okvir.

“To je bila teška rasprava u civilizovanim okvirima, teška i napeta, shvatio sam da ništa nije važno, da argumenti ne prolaze… Znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razgovor unutar našeg društva”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da ne može da priča o razgovorima koji su vođeni, jer bi time ugrozio poziciju Srbije.

Rekao je da se mnogi pitaju da li je mogao da izađe napolje, ali da svi treba da znaju posledice, da bi pitanje nedelje bilo da nam ukinu bezvizni režim.

“Drugo što bi nam se dogodilo je to da ne bi bilo investicija i došlo bi do njihovog povlačenja”, rekao je predsednik Vučić i dodao da ne može da sluša one “prepametne” koji tvrde da se to neće dogoditi, jer imaju interese ovde.

Podsetio je da su investitori, čak njih 99 odsto, napustili Rusiju u roku od 15 dana.

Podsetio je da Nemci zapošljavaju 80.000 ljudi u Srbiji a ostalo Amerikanci, Francuzi, Italijani još toliko, da se od sredstava kojima se puni budžet isplaćuju plate, penzije.

Poručio je da je na nama da radimo više i bolje, da radimo na reformama pravnog i medijskog sistema.

Sada drže pridike, a ćutali kada je proglašena nezavisnost Kosova

Predsednik Vučić prokomentarisao je izjave pojedinih opozicionih lidera u vezi sa Kosovom i Metohijom, ocenjujući da su se neki drznuli da drže pridike, a ćutali su kada je proglašena nezavisnost tzv. “Kosova”.

Povodom saopštenja koalicije NADA na čijem je čelu Miloš Jovanović da “izdaja nikada ne prođe nekažnjeno”, predsednik Vučić je odgovorio da su u pravu i da to ljudi ne zaborave, dodajući da zato (Miloš) Jovanović i nije na vlasti.

Predsednik Vučić je rekao da ne voli da koristi reč izdaja, ali da vole da je koriste oni koji su pustili braću Mazreku, Kurtija i sve ostale, a da ništa ne dobiju za uzvrat.

“Kada ćutite i sakrijete se u mišju rupu, kada vam ubijaju narod, ruše i spaljuju crkve kao 17. marta 2004. godine, kada ćutite 2008. godine kao zaliveni kada proglase nezavisnost “Kosova” i jedino što se uradi održimo jedan moleban, a onda se drznete da nekom drugom držite pridike i predavanje, kako bi trebalo da se ponaša”, prokomentarisao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je komentarisao i izjavu lidera Dveri Boška Obradovića koji je rekao: “Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret”.

“Što se tiče ovih drugih koji kažu Vučić da se povuče ako ne može, u pravu ste, Vučić ne može, ali gospodin Obradović, možete misliti te države koju bi vodio Boško Obradović kako bi to izgledalo i u šta bi se ta država pretvorila u roku od 24 sata”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da se Dragan Đilas koji je pomenuo vladavinu prava čak odgovornije ponašao od drugih.

“Gospodin Đilas je rekao vladavina prava, to je velika zabluda, možda mu je to u tom trenutku izletelo, nije želeo da vređa, čak se odgovornije ponašao od drugih, ali da vas podsetim kada pričate o vladavini prava, to ste nam govorili 1999. godine u kampanji 2000. godine da je kosovsko-metohijsko pitanje demokratsko”, podsetio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da su tada govorili da će to rešiti čim smene Slobodana Miloševića.

Predsednik Vučić je naveo da su pošto smo imali “demokratsku državu i vladavinu prava rušili crkve i proterivali ljude”.

“Prekinite da pravite šalu i da pravite neozbiljne primedbe. Samo ih je bilo briga za geopolitičke interese i da sve svoje greške mogu da pokriju našim odlukama”, rekao je predsednik Vučić.

Na tvrdnje da je došao na vlast na pitanju Kosova i Metohije, predsednik Vučić je odgovorio da je do promena u zemlji došlo zbog mnogo stvari, pre svega nebrige za Kosovo i Metohiju, a što je još važnije, zbog ekonomski razorene Srbije i zakatančenih fabrika.

O medijskoj kampanji u regionu: Razmislite zašto im smetam

Predsednik Vučić je rekao da mu nije problem da izdrži laži koje se plasiraju o njemu u regionu, jer je naučio i navikao, ali je pozvao građane da razmisle koliko i zašto smeta onima koji, kako je rekao, moraju toliko masno i gnusno da lažu.

Predsednik Vučić je to rekao povodom pisanja medija u regionu da je tukao zarobljenike u Petrinji, da je iznad Sarajeva nosio pušku, ali i komentarišući izjavu Vilijama Vokera da treba osnovati specijalni sud za njega.

“Kada sam prvi put tražio da odem u Jasenovac pojavila se ta priča ja bio zarobljenik, a Vučić me tukao u Petrinji. Ja nikad u životu nisam bio u Petrinji, ni kao beba nisam prošao kroz Petrinju. Je l’ vi razumete šta to znači u međudržavnim odnosima da takve stvari lažete?”, upitao je predsednik Vučić.

Onda su, kako je rekao, počeli da izmišljaju da je došao kao mladi radikal u Sarajevo.

“Ja nisam bio tada radikal, postajem radikal tek u junu 1993. godine. Pojma nemaju, izmišljaju sve što stignu. Onda vidite na jednoj slici mene s kišobranom, na drugoj vidite sa stativom za kamere, pomagao sam stranačkom kamermanu u tom trenutku, kaže vidite on se miče iz kadra, mora da je puška. Vi ne verujete kakve gluposti morate da slušate i kakve laži. Prekinite da lažete”, poručio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, kad kažete pokažite tu pušku, nemaju šta da vam pokažu zato što lažu.

“Onda smo došli do ovog velikog prijatelja opozicionih lidera Vilijama Vokera na čije je insistiranje došao na Kosovo. On bi sad specijalni sud za mene pošto sam verovatno ratni zločinac, tako da sam prvo tukao zarobljenike u Petrinji, ubijao snajperom u Sarajevu, na kraju sam završio sa ubijanjem po Kosovu kako kaže Voker”, rekao je ironično predsednik Vučić i pozvao građane da razmisle koliko im, kako je rekao, “meta takvih laži smeta”.

Našli smo novo nalazište zlata – u prvih 100 u svetu

Predsednik Vučić je izjavio da je u Srbiji pronađena još jedna lokacija sa zlatom, na kojoj ga ima mnogo više nego u Žagubici.

“To je jedan od prvih sto najvećih nalazišta zlata u celom svetu, a možda i boljih nego u celom svetu”, rekao je predsednik Vučić i dodao da ne može da precizira gde se to mesto nalazi, jer bi se svi tamo sjatili.

Predsednik Vučić je dodao da tačnu lokaciju znaju samo on i još jedna osoba.

“Ne pokušavajte da saznate dok ne počnemo da radimo svoj posao, jer kad se sazna sledi skok cena po 10 i 50 puta”, poručio je predsednik Vučić i izrazio žaljenje što je Srbija propustila priliku da iskoristi nalazišta litijuma.

Dodao je da će svi raditi najbolje što mogu bez obzira na to što nas čega teška godina, posebno jun, juli, avgust i septembar.

“Iz ove kože ne možete, preživela je Srbija i u mnogo težim situacijama, ali se nadam da će pobediti tako što će znati da sačuva svoj život i svoju decu”, rekao je predsednik Vučić na kraju obraćanja javnosti povodom pregovora o Kosovu i Metohiji.

Znam šta je moja dužnost ako treba da kupim vreme za državu

Predsednik Vučić je izjavio da je ovo njegov poslednji mandat na funkciji predsednika Srbije, da se ne bi libio da podnese ostavku ako bi trebalo da kupi vreme za državu, ali je dodao da sada nije vreme za to.

“Ne mislim da je bilo koji čovek isuviše važan za neku državu. Mi smo svi smrtni i zna se na koliki period možemo da budemo izabrani”, rekao je predsednik Vučić na pitanje da prokomentariše to što se juče pominjalo u javnosti da bi u jednom trenutku mogao da se odluči za ostavku i da li je to zaista opcija.

“Ovo je svakako poslednji mandat, znam šta je moja dužnost, kada je u pitanju država, bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da joj u nekom trenutku kupim neko vreme ne bih se libio”, rekao je predsednik Vučić i dodao da sada nije trenutak za to.

Dodao je da zna da mnogi ne veruju da je tačno to što govori, jer polaze od sebe i kažu da mu je vlast sve.

Naveo je i da za razliku od njih nema ni milijarde ni milione ni imovinu u inostranstvu.

“Živim za državu i ja sam vojnik države i ono što bude interes države u datom trenutku to ću da uradim, nemam nikakav problem sa tim”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da je njegova veća briga od svega stanje u Ukrajini, odnosno da će se sukob proširiti.

“To se neće smirivati. Samo će da se širi. Vidite da to više nije samo Rusija-Ukrajina, pa mala pomoć. Sad se to raširilo, uskoro će, plašim se, da se raširi i na neke druge teritorije. Naše je da to ne bude na našoj teritoriji”, rekao je predsednik Vučić i naglasio da će u takvim uslovima zahtevi samo jače i oštrije biti postavljani pred Srbiju.

Prema njegovim rečima, sve će teći onako kako je rekao, dok ne dođemo u situaciju i do trenutka kada budemo morali da se izjasnimo.

Zato je naglasio da je važno da ljudi budu jedinstveni i da znaju da država vodi računa o zemlji.

Predsednik Vučić je poslao pozdrav Srbima sa Kosova i Metohije i rekao da zna da oni veruju njemu i svojoj državi.

“Nije pitanje samo gde se nalazite i kakva prirodna bogatstva imate, već kakvo rukovodstvo imate”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je na pitanje povodom pisanja “Frankfurter algemajne cajtunga” da zapad nema šta da ponudi Prištini i Beogradu i da im je jedini cilj da zatvore “nebranjeno krilo” dok rat u Ukrajini traje, rekao da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini doneo veliku nesreću i to u svakom smislu.

“Mislim da je pitanje onoga što mogu da ponude, ono sa čim sam se suočavao pre dva dana bio samo štap ili batina. Ali moramo da budemo fer i da kažemo da je Evropska unija najveći investitor i donator u Srbiji i da ćemo dobiti 600 miliona granta za brzu prugu do Niša”, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da zato stvari moraju da se sagledaju na fer i pošten način.

“Oni su došli sa štapom, a verujem da će u budućnosti biti i nekih boljih vesti. Tražio sam različite stvari i podršku i pomoć Evropske unije. Videćemo”, rekao je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/TV Pink

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije