loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: DAĆEMO SVE OD SEBE DA SAČUVAMO MIR

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je mesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju – da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko hteo to da čuje i razume šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je u poslednja tri dana „i ćorav“ mogao da razume šta se sprema.

„Kao i želju Kurtija da dođe do velikih sukoba između Srba i NATO-a, a on da pere ruke i kaže da to nema sa njim nikakve veze“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je imao razgovore sa Amerikancima, Nemcima i Evropljanima.

Predsednik Vučić je izjavio da Aljbin Kurti ima samo jednu želju – da izazove sukobe na KiM i dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, da dovede do krvoprolića ceo region i naglasio da je Kurti jedini krivac za ovo što se događa na KiM.

Predsednik Vučić je u vanrednom obraćanju javnosti u Predsedništvu rekao da je malo ko želeo da to razume šta je suština svega što se na KiM događa, iako smo mesecima govorili da Kurti želi da dođe do sukoba.

„U poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je da razume šta je to pripremano za danas i sve u organizaciji Kurtija, sa željom da dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, a on koji je jedini krivac za sve što se događa, da pere pilatovski ruke i kaže da sa njim to nema nikakve veze“, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da kasni sa obraćanjem, jer je imao razgovore sa Amerikancima, Nemcima i Evropljanima, ali i zato što je hteo da prikupi potpuno tačne informacije i da će saopštiti šta je to što ćemo da činimo.

Predsednik Vučić je rekao da KFOR, uprkos garancijama, nije zaštitio Srbe i nelegalno preuzimanje opština na severu KiM.

Predsednik Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare objasnio hronologiju događaja od jutros.

“Srbi na severu KiM u sedam sati jutros okupili su se ispred opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je dodao, jutros ispred opština Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica.

“Gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana koje je izabrao Kurti naknadno su otišli na sastanak kod američkog ambasadora, dok je gradonačelnik Leposavića u 5.30 ušao u zgradu opštine koju je KFOR opasao bodljikavom žicom, onako kako je to trebalo da urade u petak i da zabrane Kurtijevim gradonačelnicima da se uopšte pojavljuju na severu”, rekao je predsednik Vučić.

KFOR ih je, kaže, pustio da uđu u zgrade opštine da bi onda njih štitili od Srba, umesto obrnuto.

“Jer i to obrnuto što bi trebalo da urade bilo bi u skladu sa saopštenjima makar deklarativnim izjavama Kvinte, EU, SAD, svih koji kažu da je taj ilegalni potez Kurtija da u ove zgrade šalje tzv. albanske gradonačelnike”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da se, kako je rekao, lažni gradonačelnik još nalazi u zgradi opštine Leposavić.

Predsednik Vučić je kao ključnu tačku naveo situaciju u kojoj su dva vozila tzv. specijalne policije ROSU ostala okružena Srbima na kojoj je srpski narod okačio zastavu i ispisao četiri slova S, ali, kako je istakao, nikakvo nasilje nisu sprovodili.

Nakon brojnih pregovora tokom dana koje su sa predstavnicima KFOR-a imali predstavnici Srpske liste Igor Simić i Goran Rakić koji su, kako je rekao, bili napadani od ostalih Srba da su fini i meki i da, ne zna se iz kog razloga žele mirne i dobre odnose sa KFOR-om, na razgovore je otišao Dragiša Milović.

Reč je, rekao je predsednik Vučić, o jednom od najuglednijih Srba sa severa KiM, nekadašnjem predsedniku opštine Zvečan i članu Srpske liste.

“Srbi su prvo predložili da KFOR zameni ROSU specijalce da se lažni gradonačelnici povuku iz objekta, a da KFOR može da ostane. Našim Srbima nije smetao KFOR, već Kurtijevi specijalci i lažni gradonačelnici. Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnim organima”, rekao je predsednik Vučić.

KFOR je, kako je nastavio, potom ceo dogovor uslovio time da Srbi propuste dva vozila ROSU iz kordona KFOR-a.

Predsednik Vučić je izjavio da su u sukobima na severu KiM najteže povređeni Dragiša Galjak, kao i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević, a da je povređen 41 pripadnik KFOR-a.

Predsednik Vučić je u obraćanju medijima rekao da su uhapšeni Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović i da su u toku pregovori sa KFOR-om o njihovom oslobađanju.

Predsednik Vučić je rekao da je najteže povređen Dragiša Galjak, portir iz Kosovske Mitrovice, koji je pogođen s leđa sa dva metka i koji je operisan.

„Lekari su se borili za njegov život, sada je na intenzivnoj nezi. Verujemo da je izvesno, ako ne dođe do komplikacija, da će preživeti“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da je Dragiša Milović zadobio višestruke teške telesne povrede od udaraca u grudi, trbuh ruke i noge i da se on nalazi na opservaciji.

Predsednik Vučić je dodao da je Časlav Sofronijević, Srbin sa severa KiM, zadobio više udaraca u grudi i povrede od gumenih metaka i da se takođe nalazi na opservaciji.

„Ostali su svi sa lakšim i težim telesnim povredama“, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je povređen 41 pripadnik KFOR-a, od toga najviše pripadnika mađarskog i italijanskog kontigenta, od kojih su trojica teže ranjeni.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da niko od njih nije životno ugrožen.

„Velike i teške posledice, za koje je kriv i odgovoran isključivo Aljbin Kurti, za šta svi znaju, na to sam upozoravao i sinoć i preksinoć i pre tri, četiri pet dana, a niko nije želeo ni da čuje“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja ZSO.

„Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

„Ako to ne učine plašim se da će biti kasno. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir. Srbi moraju da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo i da će dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda na KiM“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istovremeno pozvao Srbe sa KiM da ne ulaze u sukobe sa NATO, jer je to ono što Kurti najviše želi.

„Pozivam ih da kada protestuju, a to je njihova želja jer se neće pomiriti sa okupacijom zgrada i kuća, da čine to na miran način, kao i danas, da sede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, niko ne može da ih pokori. Zapuca li albanski okupator, to će biti druga stvar i to sam preneo NATO-u“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naveo da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristućom.

Predsednik Vučić je naglasio da je Vojska Srbije rasporedila snage na mestima gde mislimo da je neophodno.

„Obići ćemo ih večeras, nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda“, rekao je predsednik Vučić i najavio da će se sutra, u osam sati ujutru, u Predsedništvu Srbije sastati sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Dodao je da zbog toga neće ići u Bratislavu, a da će za prekosutra još videti.

Predsednik Vučić je pozvao medije da paze kako prenose vesti sa KiM, jer je danas bilo gotovo nemoguće da se dođe do ozbiljnih, objektivnih i preciznih podataka.

„Ovo što smo vam ovde rekli je apsolutna istina i ona nije jednostrana ni u političkom, ni u faktografskom smislu. Na to smo upozoravali“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je na severu KiM povređeno 52-oje Srba, da ih je i više, ali da su ovi zatražili pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, od kojih je troje teže povređeno, među kojima i Dragiša Galjak (50) koji je ranjen sa dva metka od strane albanskih specijalaca.

Predsednik Vučić je u obraćanju građanima, navodeći šta se od jutros dešavalo, rekao da Srbima nije smetao KFOR, već specijalci ROSU, i lažni gradonačelnici i da je komandant KFORA za region istok rekao da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnim organima.

„KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila ROSU iza kordona KFORA bliže opštini, jer se njihovi albanski policajci užasno plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču ROSU i KFORA“, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Srbi na to nisu pristali i da je KFOR tada krenuo u akciju.

„Pored drugih momaka u prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić. Oni su počeli da ih udaraju po međunožju, po glavi a teže povrede pretrpeo je Dragiša Milović koji je bio u prvom redu i nalazi se u KBC Kosovska Mitrovica“, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je preneo da su počeli da ih udaraju, vuku, šutiraju, da su Simića pokušali da uvuku u svoj krug i da su ga Srbi jedva odvojili.

„Udaraju Milovića, Rakića, počinju da bacaju šok bombe po narodu, deo kreće da se sklanja, a deo prihvata borbu pesnicama na do zuba naoružane pripadnike KFORA“.

Predsednik Vučić je rekao da je pripadnik ROSU sa kalašnjikovom klečeći na zemlji ispalio više hitaca.

„Nije reč o pripadniku KFORA, nego ROSU i on ispaljuje više hitaca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka u predeo karlice šake i stomaka, dva metka su ga pogodila“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naveo da u tom trenutku kreće odgovor Srba kamenicama i na druge načine, a da su na više mesta slikani snajperi albanskih specijalaca.

Rekao je i da je Igor Simić upozorio u više navrata NATO vojnike da su Albanci u objekte uneli mnogo naoružanja, snajpera, u blizini škola i da su im Srbi pružili nenasilni otpor uz pesmu i kolo i nudili KFOR kafom i čokoladama i pokazivali da nisu za nasilje.

 

 

 

Izvor: Tanjug/RTS 1

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije