loader image

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić : CILJ DODATNO JAČANJE NAŠIH ISTAKNUTIH SPECIJALNIH JEDINICA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, da će se vojska u narednom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje, kao i da će se raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica.

“Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandat, a zatim i načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice, do 5.000 ljudi”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica.

“Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali Pasarse, Miloše, male Lazare i Gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske”, rekao je predsednik Vučić.

Kaže da smo imali prvi put posle mnogo decenija veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine.

Predsednik Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za vojsku 25 odsto.

Predsednik Vučić je rekao da će biti primljeno do 5.000 mladih u specijalne jedinice, kao što su 72. specijalne brigade, 63. padobranske i jedinice Kobre.

“Zatim nivo 2, u okviru bataljona Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica i nivo 3 u okviru četa u okviru brigada izviđačkih jedinica”, rekao je predsednik Vučić i dodao da će osnovna plata biti veća od 200.000 dinara.

Kako je rekao, to znači da će sa svim dežurstvima i prekovremenim radom plata ići čak i do 320.000 dinara mesečno.

“Dakle, želimo i da tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije”, rekao je predsednik Vučić.

Kaže da na Srbiju veoma negativno utiče rat u Ukrajini, pošto ne možemo da uvozimo kao što smo planirali i platili naoružanje i vojnu opremu, kao i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervene delove.

“Zato moramo da se orijentišemo na sopstvene snage, pogledali smo i bezbednosno okruženje i videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih i svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo”, zaključio je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug/TV Pink

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije