loader image

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić: NASTAVIĆU DA ČUVAM I ŠTITIM SRBIJU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Beogradu sa predstavnicima “četvorke” i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom imao veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

“Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir celog Zapadnog Balkana”, istakao je predsednik Vučić.

Istakao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za Kosovo i Metohiju.

“Pod tim uslovima tražili smo od četvorke i Lajčaka – predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji. I smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije”, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženom sporazumu za Kosovo i Metohiju.

“Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, ali ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan”, istakao je predsednik Vučić u izjavi posle sastanka sa međunarodnim posrednicima.

Komentarišući ocene “petorke” o vladavini prava, predsednik Vučić je rekao da ne zna šta su oni izjavili o napretku Srbije na tom polju, ali je izrazio nadu da su oni pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila, kao i da očekuje podršku na evropskom putu Srbije.

”Nadam se da ćemo čuti njihove glasove, pošto smo godinama, slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari… a mi smo upravo to obavili i zato očekujem dalju podršku”, naveo je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je ocenio da pred Srbijom nisu laki dani.

”Mnogo teških odluka… Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, jedino mogu da kažem da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, a to ću nastaviti da činim bar još neko vreme”, zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da pred Srbijom nisu laki dani, da nema ni lepih ni slatkih razgovora, i dodao da nakon razgovora sa “petorkom” može da kaže da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju.

Predsednik Vučić je naglasio da će nastaviti da čuva i štiti Srbiju još neko vreme.

Predsednik Vučić je rekao i da očekuje da će Srbija imati dalju podršku na evropskom putu Srbije.
Izvor: Tanjug/RTS

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije