loader image

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić: ČUVAĆEMO MIR I NACIONALNE INTERESE SRBIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još nismo dobili nacrt onoga što želi Evropska unija, kao i da je naša strana dostavila svoj predlog, a albanska svoj.

„Radio sam sa njima tri dana po tom pitanju, mi smo dostavili svoj predlog, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela i taj papir i dalje, do danas do 18 sati ne postoji“, rekao je predsednik Vučić nakon sastanaka koji su prethodnih dana održani sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Istakao je da ne postoji taj papir i da čim bude postojao da će da obavesti javnost i ukazati šta je loše ili dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu što je za nas svakako teško.

Predsednik Vučić je rekao da iza nas, ali i ispred nas, nisu ni malo laki dani.

„Ćutao sam danima o Kosovu i Metohiji, nisam žurio, niti izlazio u javnost ni sa izjavama, a kamoli analizama, želeći da sve prikupimo i da napravimo najbolje moguće odluke u teškim uslovima i okolnostima, da bih mogao građanima da se obratim. Mi smo prethodnih dana razgovarali šta je neophodno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom. I kada kažem  normalizacija – to za mene  nije eufemizam za priznanje Kosova de fakto ili de jure“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da pod normalizacijom, koju smatra potrebnom i poželjnom, podrazumeva da imamo bolje odnose sa Albancima nego što ih imamo danas i da rešimo bezbroj problema koje imamo danas i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno ili ukoliko ne jedni pored drugih, onda kao jedni koji poštuju druge i tradiciju i veru i kao neko ko može da razvija posao i biznis, da radimo zajedno i gledamo zajednički u budućnost“, naveo je predsednik Vučić.

Dodao je da nema razloga da se pravda za bilo šta pošto je puno besmislica objavljeno u medijima i na društvenim mrežama.

„Čak i danas popodne objavljen je veoma tajni plan bez izvora, a nije nikakav  tajni plan već papir koji su Albanci objavili, njihov spisak želja koji su dostavili EU, kako bi oni hteli da izgleda implementacioni sporazum“, naveo je predsednik Vučić i poručio onima koji izmišljaju da prestanu to da rade.

Predsednik Vučić je naglasio da nikada nije krio planove, nijedan plan, niti i jednu reč, niti slovo.

Rekao je da je danas na obraćanje javnosti malo zakasnio jer je imao poslednje pripremne razgovore sa evropskim predstavnicima u vezi dijaloga sa Prištinom u subotu u Ohridu.

„Sutra se navršava 19 godina od pogroma nad srpskim stanovništvom na KiM“, istakao je predsednik Vučić.

Podsetio je da su Albanci iskoristili stradanje albanskog dečaka i bez ikakvog dokaza optužili Srbe kod Zubinog Potoka, kada su ćutali srpski zvaničnici, proterali više od 4.000 Srba, osam ubili, uništili 35 verskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona i mnogih drugih važnih religijskih predmeta je zauvek nestalo.

„Čitava mesta poput Belog Polja kod Peći i Svinjara potpuno su  očišćeni od srpskog življa. Za ovih 19 godina, koliko god puta da smo reagovali, uvek smo reagovali tako što smo prebacivali krivicu na nekog među Srbima, neki jesu ćutali, umesto da rade, ali nismo bili dovoljno fer da kažemo da je to bila potreba tadašnjeg albanskog rukovodstva i atmosfere koju su stvorili prema Srbima, želeći da Srbi jednom i zauvek sa prostora KiM nestanu“, naveo je predsednik  Vučić.

 

Nije sudbonosni dan u Ohridu, pokušaću da uradim najbolje za Srbiju

Predsednik Vučić izjavio je da u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan, kao i da će tamo, kao i bilo gde drugde pokušati da uradi ono što je najbolje za Srbiju i da nastavi da radi na normalizaciji odnosa.

Rekao je i da nije problem u tome šta će da potpiše, već da li će to da uradi.

„A u stvari se niko ne nada da nešto neću da potpišem, jer nikoga nije briga oko Kosova i Metohije, jedino o čemu brinu je javno streljanje predsednika Srbije. Oni se svi nadaju, (oni) koji organizuju protest, da ću da potpišem da bi tražili moju glavu na tacni, a ne zato što bi bili uplašeni ili nezadovoljni što bi plan bio prihvaćen“, rekao je predsednik Vučić.

Kako je istakao, pokušaće u ime pristojne Srbije da uradi šta je najbolje.

„Da nastavimo da radimo na normalizaciji, da budemo konstruktivan partner Evropske unije. Čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam lagao u razgovorima, to ste videli prećutno sakriveno. Oni koji su dragi Evropskoj uniji i koji su ih pitali za crvene linije, Lajčak im je rekao da sam to više puta ponovio šta su. Da ponovim, svima je rečeno i niko nije mogao da kaže da to nije čuo jasno“, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da je važno da mi razumemo situaciju i koliko je komplikovana.

„Pozivam građane da veruju državnom rukovodstvu, ne moraju mene da vole, ali da veruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje i snagu državnog rukovodstva. Znam šta radim“, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, ništa tajno neće da uradi i ponovio da su svi sporazumi odavno dostupni.

„Molim ljude za to jer smo taktički superiorni, a strateški smo gubili. Od Miloševića, Koštunice, Đinđića svi su oni bolji govornici i šarmantniji od mene, ali rezultati u svakoj sferi su malo drugačiji. Ne interesuje me da vladam emocijama ljudi. Moj posao je da Srbiji ostavim najbolje moguće rezultate i kao neko sa najviše glasova u istoriji. Znam šta ne smemo da izgubimo“, rekao je predsednik Vučić.

 

Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir

Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir i da idemo ka putu boljeg razumevanja sa Albancima čuvajući vitalne i nacionalne interese, poručio je predsednik Vučić.

Rekao je da se sve u svetu promenilo, da je teže nego osamdesetih i devedesetih godina, ali da on nema pravo da to ne razume.

„I u tim uslovima moramo našu malu zemlju, mali brod, da sačuvamo i dovedemo do mirne luke, da sačuvamo Kosovo i Metohiju, našu decu i budućnost“, poručio je predsednik Vučić i dodao koliko je važna ekonomija.

Podsetio je da je Srbija do pre nekoliko godina činila 30 do 40 odsto ekonomije Zapadnog Balkana, a da je danas to više od 50 odsto.

Istakao je da Srbija ima 50 odsto više stranih investicija u poslednjih deset godina nego Bugarska, a 69 odsto od Hrvatske i da je najveći skok zabeležen u prvoj dekadi marta i to 642 miliona evra, što je značajno više nego prošle godine koja je bila rekordna.

Predsednik Vučić je rekao da očekuje četiri, a nada se i pet milijardi evra i istakao da je rast srpske ekonomije ono na čemu možemo da sarađujemo i da pobeđujemo.

Ukazao je i da je vojska 10 puta jača, a da broj ljudi koji se prijavljuju u specijalne jedinice eksponencijalno raste poslednjih dana, ali da vojska služi da odvrati svakog potencijalnog agresora.

Istakao je da bi nas svaki  rat vodio u poraz, iako bi naš otpor sada bio veći i njihove žrtve ozbiljne, ali je upitao šta bi bio kraj.

„Da smo izgubili rat i mnogo dece, a šta posle toga. Opet da vičemo puj pike ne važi i da čekamo neki treći rat, da nemamo nijedno dete. Daću sve od sebe da ne donosim kovčege majkama, a radiću da vojska bude jača i da nikome ne pada na pamet da napada naš narod“, istakao je predsednik Vučić.

Onima koji ga kritikuju poručio je da je 28 zemalja povuklo priznanje tzv. „Kosova“, ali ne u njihovo vreme.

„Kako nijedna od 2008. godine do 2012. godine, a sada se hvalite našim rezultatima“, rekao je predsednik Vučić.

Takođe je rekao i da će čuvati  državne i nacionalne  interese, iako za Srbiju stvari neće biti lake, i da nijednu neće da krije od naroda.

„Rezultat za našu zemlju biće dobar, a to je najvažnije. Pozivam građane da budemo dovoljno pametni i mudri“, rekao je predsednik Vučić i dodao da nema problem sa onima koji govore da idu da ga spreče da nešto potpiše, ali da su to  gluposti i da treba da se toga stide.

 

Zajednica srpskih opština strašno važna, jasno sam rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno

Predsednik Vučić izjavio je da je u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima jasno rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno, kao i da je ZSO strašno važna za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje novinara da li mu je Lajčak predstavio oko 15 modela evropske samouprave, koji bi mogli da se povežu sa Zajednicom srpskih opština, koje je predstavio u Prištini, predsednik Vučić je rekao da je sa Lajčakom i Eskobarom ozbiljno razgovarao o Zajednici srpskih opština, koja je za nas strašno važna stvar.

„Zajednica srpskih opština će da poveže srpske sredina ili 97 odsto srpskih sredina u jednu jedinstvenu celinu. Da, ostaće neke isturene enklave, ali uvezaće nam sve od Sirinićke župe preko više opština Kosovskog Pomoravlja, do Novog brda, uključujući i Ranilug i Parteš i Klokot i Novo brdo, sve do Gračanice, i naravno sve četiri severnokosmetske opštine“, istakao je predsednik Vučić.

Naglasio je da su nadležnosti Zajednice srpskih opština propisane principima o Zajednici srpskih opština na osnovu jednog od četiri dokumenta koji je potpisao 2015. godine, a koji je potpisao i Isa Mustafa.

„To je važan dokument za nas, strašno važan, zato što se u njemu jasno govori  da Republika Srbija, ne samo druge zemlje, već Republika Srbija ima pravo da finansira nadležnosti koje su tu propisane i tu su i zdravstvo i školstvo, ruralni i urbani razvoj, prostorno planiranje, ekonomski razvoj, pa kulturne i sve ostale stvari. Kada to imate, onda imate mnogo veću sigurnost za naše ljude,  i ta zajednica ima svoje organe, od predsednika, skupštine, saveta i svega drugog“, rekao je predsednik Vučić.

Takođe je rekao da onda niko ne može da nam ukine platni promet da ne možemo da isplatimo plate nastavnicima, lekarima, kad im padne napamet da nasiljem rade ono što hoće.

„I to je trebalo da ispune još pre 10 godina. I jasno sam rekao da ono što je potpisano, mora da bude ispunjeno, i to je to“, naglasio je predsednik Vučić.

 

Ne znam šta hoće od mene, u ludilo da ulazite ne vredi

Predsednik Vučić izjavio je da ne zna šta tačno opozicija hoće od njega jer sa jedne strane govore da je potpisao i osuđuju ga, a sa druge ga nabeđuju da nije.

„Šta hoćete od mene, samo streljanje Aleksandra Vučića, nadam se metaforično. Ozbiljnu politiku ostavite nama. Oni govore Vučiću potpisao si, nisi, a u stvari jesi. Potpisao si ono što nismo videli šta je, ali ćemo objasniti da si nešto sakrio. I znaju da sam protiv Rusa, ali to krijem. U ludilo da ulazite ne možete i ne vredi. A šta bi im bila politika da će uspešnije da vode Srbiju. Zamislite da priču o veštačkoj inteligenciji spojite sa Obradovićem, Jovanovićem, Stamenkovski“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je pokazao naslovnu stranu jednog dnevnog lista na kojoj se vidi da nešto potpisuje i rekao da on jeste nešto potpisivao, ali ne ono što bi opozicija htela.

„Da li je to objektivno ili fer. Da održim 500 konferencija da dokažem da neko nešto obmanjuje? Šta da kažem?“, rekao je predsednik Vučić.

 

Sledi nam proces koji nije jednokratan

Predsednik Vučić izjavio je da smatra da će nam se, vezano za odnose sa Prištinom, dogoditi proces koji nije jednokratan.

„To će biti proces u kojem će i nama i Albancima staviti do znanja da sve što predlažu u implementacionom sporazumu, svakako de fakto, je deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji. Nama u okviru Poglavlja 35, njima bog zna kog“, rekao je predsednik Vučić i pozvao građane da budu dovoljno pametni i mudri, da se uzdaju u rad, znanje i u svoj pogled u budućnost.

Predsednik Vučić je naglasio da ne smemo da kažemo i ne treba da kažemo da nešto nećemo da radimo ili da napravimo, jer bi to za zemlju bila katastrofa.

Na to što bi mnogi rekli, „odmah reci nećemo“, predsednik Vučić je poručio „polako“.

„Za nas je ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa. Polako ljudi, ne trčite pred rudu. Najlakše je osporavati nekoga i okrenuti glavu“, naveo je predsednik Vučić i upitao koliko smo Vorena Cimermana izbacili iz kancelarije.

Dodao je da je i on nekoliko puta reagovao na sličan način, ali time ništa nije dobio, osim što je hranio sopstveni ego.

„Radićemo pametno, mudro vodeći računa o vitalnim nacionalnim interesima“, rekao je predsednik Vučić i dodao da dugo sluša da je veliki izdajnik i da mu je taktika da poturi (predsednicu Vlade Republike Srbije) Anu Brnabić i (prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za spoljnu politiku i bezbednost i ministra spoljnih poslova) Ivicu Dačića da potpišu.

Tim povodom pozvao je građane da, kada čuju nekog da tako govori u medijima od političara, da mu kažu da je lažov.

„Recite mu da je lažov, jer se vaš predsednik nikada nije krio, nije imao probne balone, uvek je govorio ono što misli, nikada ispred sebe nisam stavljao nikoga, išao ispred svih, neretko poturajući svoju grbinu kako bi rekao Bojko Borisov, nikada nisam tražio da poture svoja leđa umesto mene“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da kada neko bude nešto potpisivao, da će to biti on i niko drugi.

„Kada neko bude potpisivao nešto biću to ja, a o tome će odlučivati narod“, rekao je predsednik Vučić i dodao je morao da istrpi mnogo laži dok danas nije imao priliku da građanima to kaže.

Ponovio je da nikada nikoga ne potura.

„Ja ne vičem – juriš, a nadam se da nikada neću morati da kažem – za mnom junaci“, rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija mora da se razvija i da mora da ide ubrzano napred.

Dodao je da će imati mnogo važnih sastanaka kada se završi sastanak u Ohridu i Evropski savet 23. i 24. marta i da će morati da brinu o BDP-u zemlje.

 

Nastavićemo da se naoružavamo, mudro i pametno to radimo

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija brine o vojsci i oružju i da će nastaviti to da radi.

Predsednik Vučić je to rekao na pitanje da prokomentariše pisanje medija iz regiona o naoružavanju Srbije i istakao da će Srbija biti sve snažnija jer je jedina od zemalja iz regiona koja nije u NATO.

„Šta drugo da radimo. Koliko vidim svi se naoružavaju, bacaju pare kao da su pijani na svadbi. Mi to malo bolje radimo – ulažemo u sopstvenu industriju, davali smo 380 miliona evra namenskoj industriji da nas snabdeju sa oruđem“, rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, nastaviće ne samo Vojska Srbije da se snabdeva, već će se nastaviti i izvoz oružja koje naša namenska industrija proizvede.

„Mi hoćemo da naša ekonomija živi. Pojaviće se to oružje negde na ratištu, pa neće valjda Guči cipelama i tašnicama da se gađaju. Mi to radimo dovoljno mudro i pametno“, zaključio je predsednik Vučić.

 

Za učešće na izborima na severu KiM potrebni uslovi, Srpska lista sama odlučuje

Predsednik Vučić izjavio je danas da je Srpska lista već rekla da neće učestvovati u aprilu na izborima na severu KiM koje je raspisala Priština, ali da se on neće mešati u njihove odluke, kao i da smatra da za to treba da se stvore ozbiljniji uslovi.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je američki ambasador u Prištini rekao da očekuje  da će svi učestvovati na tim izborima, čak i predstavnici Srpske liste i da li će se o tome razgovarati u Ohridu, predsednik Vučić je rekao: „Čuli ste već stav Srpske liste, oni su rekli da neće učestvovati u tome. Mislim da je potrebno da se stvore drugačiji i ozbiljniji uslovi, ali neću ja da se mešam u njihove odluke, oni to znaju mnogo bolje“.

 

Bankarski sistem stabilan, devizne rezerve na istorijskom nivou

Predsednik Vučić rekao je da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i da su državne devizne rezerve na istorijskom maksimumu.

Poručio je da „nema mesta bilo kakvom strahu zbog propasti nekih svetskih banaka“.

„Bankarski sistem Srbije, finansijski sistem u celini kao i naše javne finansije su u izuzetno dobrom stanju. Bankarski sistem ima punu stabilnost i punu likvidnost. Devizne rezerve zemlje su na istorijskom maksimumu, na 21,2 milijarde evra, mi smo kupili i ove godine već intervenisali na tržištu sa 400 miliona evra“, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da država povećava rezerve zlata i da su one na najvećem nivou u istoriji.

„Naše banke su sigurne, čak razmišljamo o tome da zajedno sa osiguranjem depozita povećamo garancije države za depozite u bankama sa 50 na 100.000 evra. Ali o tom potom. U narednih mesec dana donećemo odluku po tom pitanju“, naglasio je predsednik Vučić.

Dodao je da Srbija na svom računu ima 546 milijardi dinara ili oko petmilijardi evra.

„Dovoljno para imamo za sve. Uradili smo veliku stvar. Nabavićemo novih pet miliona kilograma soli jer to je jedino šta ne proizvodimo od namirnica u Srbiji“, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je i da Vlada Srbije planira da nabavi 40.000 MPK đubriva i oko 50.000 tona uree kako bi bila sposobna da u slučaju potrebe interveniše na tržištu.

Dodaje da su trenutne zalihe kukuruza dovoljne, a da se planira nabavka male količine pšenice.

„Mi ćemo za nekoliko dana da otvorimo nekoliko važnih putnih komunikacija. Otvorićemo saobraćajnicu Beograd – Surčin. Pa ćemo da otvorimo auto-put do Kruševca za koji dan“, rekao je predsednik Vučić i dodao da će za tri meseca biti otvorena obilaznica oko Beograda.

Istakao je da će za pet i po meseci biti otvoren auto-put Ruma-Šabac, obilaznica oko Kragujevca i da će se nastaviti i sa izgradnjom pruga i druge infrastrukture.

Predsednik Vučić je rekao da se u narednom periodu planira otvaranje dve nove fabrike u Valjevu, kao i proširenje Hajsensa, nekadašnjeg Gorenja.

„Za koji dan otvorićemo prvi stadion u Leskovcu, za 15 dana posle toga stadion u Loznici, a 15 dana posle toga stadion u Zaječaru, Kragujevcu“, rekao je predsednik Vučić i istakao da je prosto neverovatno da su to stadioni koji su izgrađeni u Srbiji.

 

Ja ću vam reći ako treba da menjamo politiku, a ne Rade Basta

Predsednik Vučić rekao je da mu je „smešno“ kada neko govori da je ministar privrede u Vladi Republike Srbije Rade Basta „Vučićev čovek“, i dodao da njega nikada nije video, niti razgovarao sa njim, osim na predstavljanju vlade.

„Njega su postavili SPS i Jedinstvena Srbija. Neću vam čak ni reći ni da li sam se tome protivio ili ne. I sad, ja treba da trčim – izvinite, nećemo menjati politiku. Ja ću vam se obratiti ako toga bude bilo, a ne Rade Basta“, rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da je do sada srpska politika bila mudro i pametno odmerena i odabrana, i da je u „najtežim mogućim uslovima u savremenom dobu“ ona izdržala duže od godinu dana.

„I sad će tu politiku da „promeni“ Rade Basta. Država je suviše ozbiljna stvar da bismo se igrali skupljanja lajkova po društvenim mrežama“, prokomentarisao je predsednik Vučić, i dodao da svako, pa i Basta, ima pravo na svoje mišljenje.

„Verujem i da mu je Ana već rekla, sve je to lepo što misliš, ali prvo obavesti svoje kolege o tome, pa tek onda izađi u javnost sa tim. Shvatamo da si mnogo pametan, samo tu svoju veliku pamet prvo iznesi pred kolege, jer vlada je kolegijalni organ. Ja mogu da izađem sam, jer ja sam inokosni organ kao predsednik“, rekao je predsednik Vučić.

 

Sukob u Ukrajini za Srbiju je doneo samo političke probleme i glavobolje

Predsednik Vučić izjavio je da je sukob u Ukrajini za Srbiju doneo samo političke i druge probleme i glavobolje, i da je Srbija izašla neposredno nakon izbijanja sukoba sa svojim stavom da osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Ocenio je da je isto konstatovala većina sveta, osim što u slučaju Srbije to nije konstatovano, i dodao da „smo o tom licemerju govorili bezbroj puta“.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija mora da se drži međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija, međunarodnih principa, ali smo tada takođe rekli da smo na teritoriji Srbije, i znajući za naše specifične odnose, i kakav je bio odnos prema nama kada su nam uvodili sankcije, da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

Dodao je da od tada nije bilo teme osim onih vezanih za Kosovo i Metohiju, i pored toga što „niko nema ništa da nam kaže o ekonomiji“, da je broj laži po pitanju Kosova i Metohije prevaziđen samo po pitanju sankcija Rusiji.

„U životu nisam čuo toliko gluposti, kao po tom pitanju. „Vučić je u stranim ambasadama dogovorio da prošle godine uvede sankcije“. Pa onda kažu, „ma sigurno će posle Prvog maja“, „Javili mi“. Znate ono, kad kažu Srbi da ih prisluškuju u kafani. Svi Srbi su strašno važni, pa ih svi prisluškuju, jer im je „tamo neko javio“, rekao je predsednik Vučić.

Ocenio je da Srbija ima svoju politiku i da kada bude potrebno da se ta politika menja, da će obavestiti javnost.

„Mislim da u ovom trenutku gospođa Brnabić, gospodin Dačić, i pre svih ja, najbolje znamo kada se nalazimo u bezizlaznoj situaciji. I kada bude bilo potrebno, da ćemo da donesemo odluku da promenimo svoju politiku“, rekao je predsednik Vučić.

Komentarišući odnose sa Evropskom unijom i usklađivanje srpske spoljne politike sa tim blokom, rekao je da Srbija i Evropska unija ne moraju biti saglasni oko svega, pošto Srbija nije država članica.

„Ali, ko će nam dati 610 miliona evra za Beograd-Niš, da ne kažete da nam služe samo kao bankomat, ko će nam pomoći u situacijama kao što  su poplave, oko rada na zakonima i drugim vrednostima koje zajednički baštinimo?“, rekao je predsednik Vučić.

Kako je naveo, dok je on predsednik, Srbija neće biti „država-parija“, i krupnim koracima će grabiti napred.

 

Jedini u Evropi nismo uveli sankcije Rusiji, ne hvalim se to nam je teret

Predsednik Vučić ponovio je da je Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji, da nije podržala nijednu deklaraciju kojom se pominju sankcije ruskim funkcionerima, organizacijama, institucijama i naglasio da se time ne hvali, već da nam je to teret na glavi jer je to politika zemlje.

Predsednik Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara, da prokomentariše izjavu Visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja, koji je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, i da li to praktično znači da su sve zemlje regiona to odavno učinile, pa i Bosna i Hercegovina.

Predsednik Vučić je rekao da neće da ulazi u sve unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini.

„Srbija, od 42 ili 43 deklaracije u kojima se pominju sankcije ruskim funkcionerima, organizacijama, institucijama nije podržala nijednu. Sve ostale zemlje u Evropi su 100 procentno podržale sve deklaracije uključujući i Bosnu i Hercegovinu i sve druge“, rekao je predsednik Vučić i dodao da ne bi da ulazi u to da li je odlučivano na nekom drugom nivou.

Zato Borelj samo nas napada iz razumljivih razloga, rekao je predsednik Vučić i dodao da bi i on to činio da je na njegovom mestu.

„Što se tiče Belorusije pridružili smo se u četiri, pet deklaracija, a u 12 nismo, recimo, kod Rusa se nismo priključili nijednom i jedini smo u Evropi. Ne hvalim se time, to nam je teret na glavi, jer to je naša politika, šta da radite“, naveo je predsednik Vučić.

 

SNS ne targetira opozicionare spotovima na televiziji

Predsednik Vučić rekao je večeras da Srpska napredna stranka svojim spotovima na televiziji ne targetira opozicione političare.

„Ako je targetiranje to što pustite izjave tih političara kojima im ne vređate ni porodicu, ni njih lično, a oni o meni naprave film od jednog sata u kome kažu majka mu je ovakva, brat mu je kriminalac, sin mu je kriminalac, on je negativno rođen… I to nije targetiranje, a ako pustite samo reči vaših političkih protivnika kažu da je targetiranje“, rekao je predsednik Vučić na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje nekih opozicionih medija da SNS targetira opozicionare spotovima na televiziji.

Predsednik Vučić je upitao i da li to znači da ne smeju da govore ništa, dok drugi smeju da udaraju i tuku.

„Da sedimo i kažemo nastavite da nas udarate. Kako je moguće da sve što ste sebi dozvolili drugome niste, sve što ste sebi oprostili drugome niste“, primetio je predsednik Vučić.

 

 

 

Izvor: Tanjug/RTS

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije