loader image

POSLEDNJI POZDRAV ĐORĐU MIHAILOVIĆU, VEČNOM DOBROM DUHU ZEJTINLIKA

Legendarni i daleko čuveni čika Đorđe, ponosni čuvar srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ u Solunu, preminuo je sinoć, 2.jula u 95 godini života. Ostaće upamćen kao čuvar mesta koje slavi uspomene na srpske borce pale na Solunskom frontu. Ostaće upamćen i kao simbol srpske hrabrosti, junaštva, časti, srpskog nasleđa, kulture i očuvanja srpske istorije.

Familija Mihailović 1.maja 1928. godine dobila je naslednika, rodio se Đurin sin, a Savin unik, Đorđe Mihailović. Kako je sam Đorđe govorio, rođen je na groblju, u kući deda Save, tadašnjeg čuvara Zejtinlika. Mihailoviću su na muške naslednike, generacijski prenosili čast i dužnost čuvara Zejtinlika, ali pošto čika Đorđe nije imao muškog naslednika, nakon tri generacije, priča o naslednom redu je prekinuta. Više od šest decenija, tačnije od 1961. godine, Đorđe dočekuje i ispraća potomke starih ratnika. Govori o njihovom stradanju i bdi nad usnulim pukovima 8.000 ratnika koji su se, posle strašne golgote i proboja Solunskog fronta, žrtvovali za otadžbinu Srbiju, darujući ono najvažnije – život.

Za mnoge posetioce srpskog vojničkog groblja u Solunu, Đorđe je bio poslednja ikona Prvog svetskog rata. Čovek koji je odisao dobrotom. Njegovo milo lice, umirujući glas, zelena uniforma i salutiranje ostaće urezano u sećanju. Znao je ime svakog palog borca, prezime i odakle mu je poreklo i niko kao On nije umeo da održi čas istorije.

Za života imao je jednu želju, a Bog ga je poživeo i tu želju je ostvario. Dočekao je obeležavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta, 2018. godine. Iako u 90. godini života, mirno u vojničkoj uniformi, oslonjen na štap odao je počast žrtvama čiji duhovi su obeležili njegov život. Koliki je to čovek bio govori činjenica da prilikom svečanosti na upeklom suncu, odbija ponuđenu stolicu da sedne uz reči: „Ovo je dan i mesto kada svi treba da stojimo“. Za života odlikovan je Ordenom srpske zastave, Ordenom Svetog Save prvog stepena i uručeno mu je priznanje „Majka Srbija“.

Tokom svih ovih godina, Đorđe je upoznao brojne ličnosti iz političkog života i državnike koji su dolazili u obilazak Zejtinlika, a danas su se od njega oprostili zvaničnici Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i drugi brojni građani poštovaoci njegovog lika i dela.

Ovom prilikom želimo da iskažemo čast i poštovanje prema večnom dobrom duhu Zejtinlika, čika Đorđu Mihailoviću. Bio je poseban, hraban, velik i veličanstven čovek. Neka mu je večna slava i hvala.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije