loader image

Poslednje pripreme „orlova“ pred finale; Pešić: Odbrana je ključ

Košarkaši Srbije obavili su poslednje pripreme pred duel za zlato protiv Nemačke na Svetskom prvenstvu.

„Orlovi“ će, za mnoge neočekivano, igrati u finalu.

Selektor Pešić ističe da je malo ko očekivao da će se Srbija i Nemačka naći u poslednjem meču na turniru i da će igrati za titulu.

„Verovatno niko do sada nije očekivao, ali mi smo to očekivali, i to je najvažnije. Ja sam očekivao da će Nemačka stići do finala, ne zbog toga što su ostale ekipe slabije nego što su na ovom prvenstvu pokazali najviše. Nisu izgubili nijednu utakmicu, imali su perfektno prvenstvo i to me ne iznenađuje jer dobro poznajem tu ekipu, trenera i igrače. Njihov najveći kvalitet je kontinuitet jer već nekoliko godina igraju zajedno. Napravili su jednu fantastičnu ekipu i očekuje nas jedna zahtevna utakmica“, rekao je selektor „orlova“.

Popularni „Kari“ ističe da se ne sme potceniti protivnik.

„Ako jedna ekipa pobedi Ameriku, gde je vodila od početka do kraja, onda moramo da imamo maksimalan pristup. Ovo je finale koje karakteriše dve izuzetno jake timske ekipe koje su do ovde stigle jednim timskim odnosom i dobrom atmosferom. Siguran sam da će to biti jedno pravo finale“, rekao je naš selektor.

Pešić je 1993. godine doneo najveći uspeh nemačkoj košarci, zlato na Evropskom prvenstvu. Upoznat je sa sistemom tamošnje košarke, trenerom i igračima.

„Srbija i srpski igrači su dobro praćeni, skauting postoji. Naravno, ja ih bolje poznajem jer sam stalno s njima, tu sam. Takođe, dobro poznajem i nemačkog trenera i igrače, a koliko je to prednost iz ove perspektive, videćemo. Ja se bavim sad mojim igračima da se što bolje mentalno i taktički pripreme za meč. Biće to velika borba jer je Nemačka borbena ekipa, kod njih nema predaje“, rekao je Pešić dodavši da je mnogo doneo tamošnjoj košarci.

„Ja sam im mnogo više od zlata doneo, i sebi sam doneo jer sam tamo postao pravi trener. Nemačka košarka je meni pomogla mnogo jer sam talenat pretvorio u iskustvo i kvalitet“, rekao je Pešić.

Osvrnuo se i na svoje izabranike.

„Emotivno sam vezan za moju ekipu, sve se bolje poznajemo kako dani prolaze. Ovi momci imaju potrebu da sarađuju i da imaju od mene očekivanja, tako da idemo u tom pravcu“, rekao je Pešić.

Košarkaši Srbije igraju fantastično u odbrani na ovom turniru. Nema sumnje da će taj segment igre odlučivati.

„Ključ je pre svega odbrana, i tu nema nikakvih dilema. Pokazali smo da iz odbrane možemo da kreiramo napad i tranziciju. Dosad smo vodeći u smislu poena koje postižemo u tranziciji. Nemamo tu visinu i fiziku koju imaju Nemci jer su na svim pozicijama zaista snažni, ali imamo nešto što nas karakteriše, a to je da imamo kvalitet predviđanja i da dobro čitamo situaciju. To je košarkaška inteligencija, ali inteligencija bez borbenosti i zalaganja ne pomaže“, kaže Pešić i dodaje da je došao kraj turnira.

„Poslednja je utakmica, nema više. Igrači se ni dosad nisu žalili. Poslednja utakmica, poslednje veče, dobro spavanje, dobra priprema i to je to“, zaključio je Pešić.

Finale Srbija – Nemačka igra se u nedelju od 14.40, direktan prenos je na RTS 1.

 

Izvor: RTS

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije