loader image

POSLE MIHOLJSKOG LETA, PREOKRET: Od nedelje nagla promena vremena

U Republici Srbiji od danas nas očekuje nagla promena vremena, uz kišu, pljuskove, jak vetar i pad temperature.

Proteklih dana, imali smo priliku da uživamo u pravom Miholjskom letu, sa temperaturama koje su prelazile 20 stepeni u najtoplijem delu dana. Mnogima se nagla promena vremena neće dopasti, navikli smo na sunčane i tople dane i produženo leto, iako je jesen kalendarski uveliko stigla.

Po prognozi Republičko hidrometeorološkog zavoda Srbije, za danas (15.10.) dolazi do značajne promene vremena: naoblačenja sa kišom, lokalnim pljuskovima, jakim severozapadnim vetrom i padom temperature, koje će ujutru i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve Srbije, posle podne i uveče proširiće se na celu zemlju.

U ponedeljak, 16. oktobra i utorak, 17. oktobra, očekuje nas suvo vreme sa sunčanim intervalima  uz slabljenje i skretanje vetra na severoistični i istočni pravac. Prvi radni dan biće nešto svežije, maks. temperatura 16 stepeni, a min. temperatura 7 stepeni, u odnosu na utorak kada nas očekuju temperaturne oscilacije, sa maks. temperaturom 14  stepeni, a minimalnom 7 stepeni.

Od srede, 18. oktobra, očekuju se česta naoblačenja sa kišom i lokalnim pljuskovima.

U prvoj polovini sedmice sveže, a od četvrtka ponovo toplije, sa dnevnom temperaturom u većini mesta od 18 do 24 stepena.

Vremensku prognozu je potrebno pratiti ne samo zbog toga da bi proverili kako bi trebalo da se obučemo ili da li nam je potreban kišobran, već i zbog nečega što se zove biometeorološka prognoza.

Biometeorologija je oblast koja izučava uticaj vremena i klime na život i zdravlje čoveka. Biometeorolozi daju svoju vremensku prognozu koja služi za lakše planiranje dana ili aktivnosti kod osoba koje su meteorološki osetljive. Skloni smo da za svoje prolazne tegobe krivimo vreme, a biometerološka prognoza za Srbiju, za danas, glasi:

– Biometeorološka situacija može uticati nepovoljno na hronične bolesnike, naročito tokom jutarnjih sati. Poseban oprez se savetuje reumatičarima i osobama sa srčanim tegobama, a u mestima sa maglom u prepodnevnim časovima i astmatičarima. Od meteoropatskih reakcija mogući su promenjivo raspoloženje, glavobolja i nesanica. Neophodna je povećana pažnja u saobraćaju.

Spremite se za novu radnu nedelju i ne izlazite iz kuće pre nego što pogledate  vremensku prognozu.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije