loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Radno leto Ministarstva zaštite životne sredine

Za Ministarstvo zaštite životne sredine koje predvodi Irena Vujović i za njene saradnike  ovo leto prolazi u radnoj atmosferi. Iako su letnji meseci sinonim za odmor i opuštanje, da bi se došlo do uspeha i rezultata, predaha nema. Izložićemo vam samo neke od aktivnosti koje je resorno ministarstvo realizovalo u prethodnom periodu.

Avgust mesec:

Na inicijativu građana opštine Lazarevca, i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, od 3. avgusta počeli su radovi na čišćenju divljih deponija na teritoriji ove opštine.

U Parku prirode „Zlatibor“ koji je 2017.godine proglašen zaštićenim područjem od izuzetnog značaja, u narednom periodu vršiće se terenska istraživanja u cilju valorizacije prirodnih vrednosti. Inicijativu za izmenu Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“ podnele su opština Čajetina, Nova Varoš, Pribor i grad Užice. Uz saglasnost ministarstva, stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije započeli su terenska istraživanja i valorizaciju prirodnih vrednosti u Parku prirode „Zlatibor“, kako bi utvrdili da li su one izmenjene u okviru zaštićenog dela i u do sada neistraženim okolnim područjima, odnosno da li ima potencijala za povećanje površine pod zaštitom na ovoj teritoriji.

Jul mesec:

Ministarstvo zaštite životne sredine je putem zvaničnom sajta postavilo Obaveštenje o načinu podnošenja zahteva za dodelu podsticajnih sredstava za očuvanje i zaštitu biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u 2023. godini (pravo na dodelu podsticajnih sredstava imaju jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze nacionalni parkovi i zaštićena područja proglašena aktom Vlade – rok za donošenje prijave istekao je 31. jula).

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je važan ugovor na osnovu kojeg će tokom leta početi realizacija jednog od najznačajnijih kapitalnih zelenih projekata u Srbiji – izgradnja regionalne sanitarne deponije u selu Kalenić u opštini Ub.

U oktobru mesecu, tačnije od 11. do 13. oktobra, grad Beograd i država Srbija će biti domaćin Konferencije članica Kapratske konvencije. Tim povodom resorno ministarstvo je održalo tokom jula meseca radni sastanak sa predstavnicom Sekretarijata Karpatske konvencije Klaudijom Karas. Republika Srbija će od te konferencije preuzeti trogodišnje predsedavanje ovom regionalnom inicijativom. Radi se o značajnom događaju za Republiku Srbiju i čitav Karpatski region, a tokom ovog predsedavanja prioritet će biti jačanje saradnje sa lokalnim i regionalnim nivoom kao i sa Evropskom unijom, izrada Karpatske vizije 2050. i Karpatskog okvira za biodiverzitet, sa fokusom na vlažna područja. Zemlje potpisnice Okvirne konvencije o zaštiti i održivom razvoju Karpata su: Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Srbija, Rumunija i Ukrajina.

Zamena grejnih tela u osnovnim školama i dalje je u toku. Od nove grejne sezone, grad Požega će imati čistiji svež vazduh. U osnovnoj školi „Petar Leković“ zamenjen je kotao na ugalj, kotlom na gas. Opština Požega prošle godine dobila je sredstva na konkursu Ministarstva za zamenu kotlova u javnim ustanovama. Ukupna vrednost investicije je 6,2 miliona dinara.

Za Požegu tu nije kraj dobrim vestima koje će sugrađanima doprineti kvalitetnijem životu. Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je opštini Požega sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje realizacije projekta sanacije i rekultivacije deponije. Najveći ekološki problem, deponija na teritoriji opštine Požega rešava se nakon više decenija.

Grad Zrenjanin na putu je da reši ekološki problem koji Zrenjanince mori više od 4 decenije. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je tokom jula meseca radove na sanaciji nesanitarne deponije na trasama cevovoda u industrijskoj zoni „Jugoistok 2“, u Zrenjaninu. Podsećamo da je gradu Zrenjaninu za sanaciju nesanitarne deponije odobrena sredstva na Javnom konkursu za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Resorno ministarstvo ima aktivnu saradnju sa brojnim međunarodnim institucijama u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. Primer jedne takve saradnje je podatak da je Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) , uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), objavili su javne pozive za sufinasiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije. Kroz projekat “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji“ otvorena su dva poziva: poziv za saradnju nauke i privrede u razvoju i primeni cirkularnih modela poslovanja; poziv za integrisanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u sistem upravljanja otpadom. Tu nije kraj, naše ministarstvo na međunarodnom nivou imalo je aktivno leto: U periodu od 3. do 7. jula u Bangkoku se održao Četrdeset peti sastanak otvorene radne grupe članica Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, a među više od 400 učesnika su i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, koje je nadležno za sprovođenje Bečke konvencije o zaštiti ozoskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač u Republici Srbiji. Takođe, predstavnici ministarstva su učestvovali na Sedmoj ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju, koja se održava u Budimpešti od 5. do 7. jula, u okviru Evropskog procesa životne sredine i zdravlja. Klimatske promene, zagađenje životne sredine i gubitak biodiverziteta predstavljaju najveću pretnju po zdravlje i dobrobit sadašnjih i budućih generacija, a cilj Konferencije je postizanje snažne političke posvećenosti ubrzavanju napretka u rešavanju zdravstvenih izazova koji proizilaze iz ovih pitanja.

Poznato je da je država Kina jedan od investitora na tržištu ekonomiju u Srbiji i da posluju u okviru kompanija iz različitih oblasti privrede. S tim u vezi ,održan je radni sastanak u Boru sa predstavnicima kompanija Ziđin Majning i Ziđin Koper. Razgovarano je o projektima iz oblasti zaštite životne sredine koje su ove dve kineske kompanije realizovale u prethodnom periodu u svojim rudnicima i industrijskim postrojenjima, kao i o projektima koji su planirani za naredni period.

Početkom jula meseca, Irena Vujović, potpisala je sa predstavnicima 30 lokalnih samouprava u Srbiji, Ugovore o sufinansiranju projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini. Ovaj potez je dokaz da ministarstvo nastavlja sa uklanjanjem divljih deponija.

U Ministarstvu zaštite životne sredine, radilo se i dalje će se raditi. Veliki broj projekata je započet i čeka svoj završetak, drugi projekti su u planu, a brojni projekti su okončani. Ministarstvo svake godine ulaže velika sredstva u rešavanje problema od divljih deponija, zamene starih kotlova, zaštite prirodnih izvora…

Budžet ministarstva za 2023. godinu uvećan za 310 procenata u odnosu na 2020. godinu. U narednom periodu akcenat Ministarstva je u oblasti upravljanja otpadom, upravljanja otpadnim vodama u cirkularnoj ekonomiji i na zaštiti vazduha.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije