loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Oprez tokom boravka u prirodi – opasnost od krpelja

Nakon duge zime i prilično hladnog vremena sa početka proleća, ulazimo u mesec maj poznat kao mesec cveća, sunca, mirisnih noći i pravog proleća. Gde god da pogledam vidimo vesele boje, razdraganu decu, nasmejane ljude i procvetalu prirodu. Prolećno i sunčano vreme mami na boravak u prirodu u vidu šetnje ili porodičnog izleta. Međutim, važno je imati u vidu da je upravo ovo godišnje doba omiljeno krpeljima i drugim insektima. Uživanje u prirodi ne treba izbegavati, ali je važno biti na oprezu, a nakon dolaska kući obavezno pregledati sebe, decu i kućne ljubimce.

Krpelji predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi zbog zaraznih bolesti koje prenose. Najbrojniji su i najaktivniji u proleće i početkom leta. Kriju se u grmlju, niskom rastinju, visokoj travi, ne vole sunce, a vole vlagu. Mogu se naći i na krošnji drveća, doduše ređe. Krpelji zapravo i nisu insekti, nego paukovi. Nemaju krila, ne mogu da lete, niti da skaču. Vole krv i često se u narodu kaže za nekog da je poput krpelja koji se brzo i neprimetno može zavući pod kožu. Postoji na stotine vrste krpelja, karakteristični su po svom izgledu. Imaju 8 nogu koje su kao kuke i omogućuju im da se lako zakače za domaćina. Opasni su zato što su vrlo sitni i teško ih je uočiti. Na koži mogu da borave i do nekoliko dana. Kako sisaju krv tako i rastu, tokom hranjenja povećavaju se i do 200 puta.

Zareženi krpelj prenosnik je raznih bolesti od kojih je najčešća lajmska borelioza, bakterijska infekcija koja se mora lečiti antibioticima. Simptomi lajmske bolesti su: opšta slabosti, umor, drhtavica, blago povišena temperatura, glavobolja, ukočen vrat, bolovi u mišićima i natečeni limfni čvorovi. Ukoliko se ne otkrije na vreme može biti veoma kobna po ljudsko zdravlje, a može ostaviti i trajne posledice.

Gde god vreba opasnost, bitna je prevencija kao vid zaštite. Možemo se zaštititi tokom boravka u prirodi na taj način što ćemo namazati telo sredstvom za odbijanje od krpelja, potom zaštita putem adekvatne odeće i obuće. I za kraj, po povratku iz prirode pregledati odeću i telo.

U prvih nekoliko sati, ujed je gotovo nevidljiv, jer je krpelj sitan, stoga se preporučuje da se obrati pažnja i nekoliko dana nakon povratka iz prirode.

Nikako nije dopušteno samostalno uklanjanje krpelja sa domaćina (bilo čovek ili životinja). Krpelja mora da ukloni stručno medicinsko lice, ali to se nikako ne sme raditi kod kuće, jer se lako može desiti da pod kožom ostane glava krpelja što dovodi do komplikacija. Da bi se smanjila šansa od prenosa zaraze od strane krpelja, potrebno ga je otkloniti u prvih 24 sata.

Želimo Vam prijatan borav u prirodi, ali povedite računa, jer je sezona i najezda krpelja u toku.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije