loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Najlepše plaže na Dunavu – srpskom moru

Sinonim za letnje dane su more, plaža, sunce, šuma i sve ono što podseća na miris mediterana. Ukoliko leto provodite u Srbiji i nemate u planu odlazak na neku od letnjih destinacija, ne treba da očajavate. Srbija u svojoj turističkoj ponudi nudi mogućnost odmora, kupanja i sunčanja kao da ste na moru. U pitanju su prelepe plaže na obali reke Dunav, koje je poznato kao naše more. Ukoliko se još niste odlučili na kojoj ćete se plaži odmorati ovog leta i dobiti preplanulu boju, možda vam mi pomognemo u predlozima za top tri najlepše plaže u Srbiji na reci Dunavu.

  1. Poslednjih godina veliko interesovanje među građanima izazvala je plaža egzotičnog naziva – „Koh Chang“ (Ko-Čang) – Tajland na srpski način. U pitanju je ostrvo u neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca, a ime je kupalište dobilo zato što podseća  na treće najveće ostrvo na Tajlandu koje nosi isti naziv (Ko-Chang). Do ostrva se stiže čamcem (kod hotela Dunav u Sremskih Karlovcima) koji će vam prevesti do malog rajskog ostrva. Takođe, čamac non stop saobraća i prilikom povratka sa ostrva. Cena pojedinačne karte je 250 dinara, ukoliko reku prelazite sa kućnim ljubimcem, karta se naplaćuje po istoj ceni i za njih. Kada zakoračite na peščanu plažu „srpskog Tajlanda“ na trenutak ćete zaboraviti da se nalazite na Dunavu i da niste na nekoj svetskoj turističkoj destinaciji. Voda je bistra i plitka, plaža nudi dosta prirodnog hlada, što je prednost za roditelje sa decom da se upute na kupanje. Dunav je na ovom predelu posebno predivan i uz plažne barove koji u ponudi imaju piće i hranu, svi su uslovi ispunjeni da zaboravite na svakodnevnicu. Na svega sat vremena vožnje od Beograda, pod zelenim obroncima Fruške Gore, reka Dunav vam pruža idealno mesto za beg iz grada.
  2. Uz tok reke Duvan pruža se plaža Tekija koja je poznata kao „zlatna plaža“. Tekija je mesto sa oko 1.000 stanovnika, smešteno uz obalu Dunava, na zelenim padinama Miroča. Na 230 km od Beograda i 25 km od Kladova nalazi se jedno od prijatnijih mesta za odmor na reci. Ovo turističko mesto nudi i apartmanski smeštaj ukoliko želite da provedete više od dnevnog odmora za uživanje na plaži koja je kao biser čista, sa prirodnim hladom i jednim barom gde možete poručiti piće i rashladiti se.
  3. Plaža u Donjem Milanovcu smeštena na samom ulazu u ovu lepu varošiću, važi za jednu od uređenijih, što je svrstava u top 3 plaže na Duvanu, po našem izboru. Plaža je specifična po tome što Dunav u ovom delu toka predstavlja zapravo jezero nastalo izgradnjom brane HE Đerdap I, pa reka nije toliko brza, ali je zato njena dubina znatno veća nego što je to uobičajeno za reke. Mnoštvo interesantnih turističkih lokaliteta u blizini plaže čine ovo mesto sjajnom destinacijom za predah i okrepljenje.

Za kraj, nismo zaboravili plažu Štrand, u Novom Sadu koja važi za najlepšu i najpopularniju podunavsku plažu, ali ne samo u Srbiju nego i u odnosu na druge evropske gradove kroz koje Duvan teče. To je naša plaža izvan konkurencije, a ukoliko želite da promenite lokaciju, a da ostanete na Dunavu izbor je na vama. Srbija, iako kontinentalna zemlja, krije veliki broj mesta idealnih za beg od visokih letnjih temperatura.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije