loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Međunarodni dan Dunava

Dunav – magična evropska reka, reka koja krasi grad Novi Sad kroz koji prolazi, reka o kojoj su velikani kroz istoriju pisali, svakog 29.juna, na „Međunarodni dan Dunava“, podseća nas na njenu lepotu, značaj i jačinu.

Voda ne poznaje granice, pa tako i reka Dunav spaja narode, kulture, običaje, religije i predstavlja izvor života Evrope. Međunarodna zajednica, tačnije 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, obeležava 29. juna „Međunarodni dan Dunava“. Pomenuta Konvencija potpisana je 1994.godine u Sofiji, glavnom gradu Bugarske, a potpisnice su bile podunavske zemlje i Evropska unija. Primarni cilj međunarodnog akta je saradnja u oblasti zaštite reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Od 2003. godine ratifikacijom Konvencije od strane SR Jugoslavije, na našim prostorima je počelo zvanično obeležavanje Dana Dunava.

S obzirom da Dunav protiče kroz 10 država, ova reka ima i najviše imena. Za Nemce i Austrijance je Donau, za Turke – Tuna, Rumuni je zovu – Dunarea, a Srbi i Bugari, Dunav.

Činjenice: Dunav je, posle Volge, druga po dužini reka u Evropi, a u svetu zauzima 33.mesto. Izvire u podnožju planine Švarcvald na jugozapadu Nemačke. Dugačka je 2857 km, a protiče kroz, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Čak 4 glavna grada nalaze se na obali Dunava, a u pitanju su Beč, Beograd, Budimpešta i Bratislava. Kroz Srbiju teče u dužini 587 km, od ulaska u našu zemlju kod Bezdana, do izlaska kod Prahova. Reka Dunav svoj put završava ulivanjem u Crno more, a neke od najvećih pritoka su: Tisa, Morava, Vah, In, Drava, Sava, Olt i Prut.

U Novom Sadu, 29.jun Međunarodni dan Dunava biće obeležen na Štrandu. Danas će se simbolično završiti regata „Vode Vojvodine“ koja je okupila učesnike iz pet država. Iz Novog Sada je startovala pre deset dana i prošla je kroz više mesta u Vojvodini. Inače, regata se organizuje od 2009. godine od strane JVP „Vode Vojvodine“, povodom „Međunarodnog dana Dunava“ sa ciljem da se promoviše plovni potencijal Vojvodine. Organizatori su najavili bogat program. Posetioci Štranda će moći da učestvuju i u digitalnoj igri memorije i pogađaju raznolike vrste ptica zaštićenih područja „Begečka jama“ i „Jegrička“, a za najbolje su obezbeđene i nagrade.

Priču o našem Dunavu završićemo stihovima Zvonka Bogdana:

…. Da sad posle mnogo leta

Tu opet nađemo svoj mir,

I sad se igraju,

Na Štrandu plivaju, po korzu šetaju,

Po mostu uživaju, na Tvrđavi miluju

I pesme stare uz gitaru pevaju

I sanjaju

I tiho, tiho teče Dunav plavi…

 

Sačuvajmo Dunav za buduće generacije!

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije