loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Međunarodni dan bez plastičnih kesa

U Srbiji i u ostatku sveta danas, 3. jula se obeležava Međunarodni dan bez plastičnih kesa.

Kada se osvrnemo oko sebe, život bez kese, a posebno plastične kao da nije moguće zamisliti. One su svuda oko nas. Prilikom odlaska u prodavnicu, naše omiljene namirnice pakujemo u te iste kese. Kada stignemo u domaćinstvo, jednokratnu kesu odlažemo u smeće, bez razmišljanja šta se dalje dešava sa njima.

Generalno, zagađenje plastikom je globalni problem i katastrofa. Problem počinje od čoveka i njegovog stava prema plastičnim kesama i odlaganju otpada. Plastična kesa nije više u vašem domaćinstvu, ali je i dalje prisutna u vašem okruženju. One ostaju u svetu od 100 do 500 godina, pre nego što se potpuno raspadnu i kao rezultat imaju dubok uticaj na našu okolinu. Na današnji dan podstiče se čovek širom sveta da smanji upotrebu plastičnih kesa i tako dođemo do faze potpune eliminacije iz upotrebe.

Kese koje predstavljaju pritisak za životnu sredinu napravljene su od hemikalija na bazi fosilnih goriva. Tanka plastika koja se koristi u plastičnim kesama za jednokratnu upotrebu otkrivena je u Engleskoj 1933. godine. Od tada su počele da se šire prvo Evropom, potom Amerikom i ostalim delovima sveta. Potisnule su iz upotrebe papirne kese i torbe od tkanine. Međutim, vremenom su kese bile vidljive ne samo u posedu čoveka, nego i u životnoj sredini. Na hiljade stotina tona plastičnog otpada završi u morima. Dešava se da umesto ribe, ribari ulove plastičnu kesu. Otpad plovi vodenim tokovima i ugrožava zdravlje morskog eko-sistema, a kroz lanac ishrane i zdravlje čoveka. Svetski fond za prirodu procenju je preko 100.000 kitova, foka i kornjača ugine svake godine kao rezultat jedenja ili zarobljavanja plastičnim kesama. Analiza UN procenjuje da će do 2050. godine biti više plastike nego ribe u morima, osim ako ne preduzmemo hitne mere upotrebe i upravljanjem otpadom.

Republika Srbija aktivno radi na potiskivanju iz upotrebe plastičnih kesa. Jedna od mera koja je uvedena 2018. godine je naplata kesa prvo u marketima, a potom i u ostalim radnjama. Mera je dala rezultate, smanjena je njihova upotreba. Zatim, u Beogradu je od 2020. godine zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Umesto njih, počele su da se koriste takozvane biorazgradive kese.

Zabrana upotrebe jednokratnih kesa na prodajnim i uslužnim mestima u Novom Sadu stupila je na snagu 2021. godine. Gradska odluka obuhvatila je i kaznenu politiku za kršenje koja podrazumeva novčane kazne od 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za odgovorno lice koje na prodajnom mestu koristi nerazgradive plastične kese. Vidljiva je promena i rezultat aktivnosti. Trgovci su uveli platnene cegere i papirne kese kao opciju za mušterije. Borba Ministarstva zaštite životne sredine ide u dobrom pavcu, ali to je samo jedan segment u borbi protiv plastike.

Ako na jedan dan možemo kesu da zamenimo torbom od prirodnih materijala, zašto da to ne činimo tokom cele godine. Danas je dan za podizanje svesti o opasnosti i šteti koja se povezuje sa plastičnim kesama u smislu uticaja na prirodu, životinjiski svet i morski žitov.  Da bismo ostavili zdravo okruženje budućim generacijama potrebno je da danas i svakog dana, glasno kažemo NE plastičnim kesama.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije