loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Hrana budućnosti za spas planete

Početkom godine stigla je vest iz Evropske unije da je dozvoljena upotreba insekata u hrani, jer je na snagu stupio novi zakon, po kojem se kućni cvrčci mogu koristiti u ishrani. Takođe, iz Evropske komisije su poručili da postoji još zahteva za odobrenje drugih vrsta insekata u ishrani.

Vest je izazvala buru u javnosti i negodovanje, međutim ako želimo da spasimo planetu, možda su naša budućnost u ishrani, upravo insekti.

Na drugim kontinentima, poput Azije i Afrike, vekovima unazad, insekti su sastavni deo kuhinje. Danas, oko 2 milijarde ljudi redovno jede insekte, a oko 2000 vrsta je jestivo. Verujemo da ste imali priliku da čujete da su insekti uobičajna stvar na Tajlandu, Kini, Japanu, a među popularnim grickalicama se nalaze: bube, gusenice, pčele, ose i mravi.

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu smatra da čovečanstvo u budućnosti neće moći da se prehrani bez insekata. Svake godine, broj ljudi na planeti poraste, a ako se taj trend nastavi, pod uticajem i klimatskih promena kojima svedočimo, biće potrebno mnogo više hrane nego što se danas proizvodi kako bismo se prehranili. To je dovelo i Evropu na put da u ne tako dalekoj budućosti, računa na insekte u industriji hrane.

Studije istraživanja i eksperimentisanja u hrani su pokaze da su jestivi insekti zdrava alternativa, bogata proteinima i Omega 3, kalcijumom, gvožđem i cinkom. U pitanju su ekološko prihvatljivi obroci koji važe za hranu budućnosti. Širom sveta postoje farme za njihov uzgoj, a najviše ih ima na Tajlandu zbog klimatskih uslova, koji omogućavaju da se insekti prirodno razvijaju. Prehrambena industrija pravi dodatke i začine koji će odraditi svoje po pitanju ukusa. Da bi približili sliku o kvalitetu mesa insekata, naučnici su napravili paralelu govoreći da jedan kilogram skakavaca ima istu količinu kalorija kao 10 hot dogova. Takođe, navode da u proseku, svaki čovek pojede najmanje 500 grama insekata godišnje, jer sva prerađena hrana koju konzumiramo sadrži insekte. Razlog za to je što se nalazi u prirodi, u usevima, a dešava se i da ošteti neke plodove. Insekti se nalaze na početku lanca ishrane što znači da ih jedu i male i velike životinje, što dovodi do toga da ih na kraju lanca ishrane, jedu i ljudi.

Možda bismo odmah odbacili ideju uvođenja insekata u ishranu i ovog momenta osećate zgražavanje prema istom, međutim očigledno je da ćemo morati da probudimo neke nove ideje i postepeno zamenimo meso životinja u svom jelovniku.

 

Pobeda – info

Podeli tekst