loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Električni autobusi novina u gradu Novom Sadu

Gradski autobusi na električni pogon višu nisu naša bliska budućnost, već stvarnost. JGSP Novi Sad je od prošle nedelje u svoj gradski prevoz uvela električne autobuse i najavila novu etapu javnog prevoza. Na ulicama grada, od ponedeljka, 26. juna, deset novih električnih autobusa saobraća na linijama 2, 9, 11a i 11b.

Tokom 2021. godine grad je nakon ugovorenog kreditnog aranžmana predstavnika Grada i Evropske banke za obnovu i razvoj, raspisao javnu nabavku za 10 novih, niskopodnih, električnih autobusa sa punjačima. Autobusi su kupljeni od poljske kompanije „Solaris“. Učinjen je značajan korak ka unapređenju poslovanja preduzeća, ali i praćenju energetskih i ekoloških trendova.

Iako postoje razni oblici prevoza, autobusi i dalje prednjače kao najpopularniji oblik prevoza zbog niske cene karte i redovnih polazaka. Jedan od problema u sredini gde je zastupljen gradski prevoz je velika potrošnja goriva. Kao što znamo, cene goriva rastu, a i velika emisija CO2 zagađuje naš vazduh koji udišemo. Grad Novi Sad je preuzeo potez ka smanjenu emisije štetnih gasova, uštede materijalnih sredstava i još jednom dokazao da postaje eko sredina.

Električni autobusi rade isto kao i električni automobili, što znači da se uključuje u električnu mrežu da bi se napunio i skladišti električnu energiju u baterijama. Kada se baterije isprazne, autobus se puni na stanicama za punjenje. U Novom Sadu stanice za punjenje su na okretnicama na Bulevaru Jovana Dučića i u potkovici kod Železničke stanice. Za svega 15 minuta, autobus je spreman za vožnju, gde jednim punjenjem mogu da pređu do 45 km, u letnjem periodu, a u zimskom periodu (sneg i ekstremni uslovi), oko 26km.

Prednost električnih autobusa za životnu sredinu:

  • Izduvni gasovi autobusa predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi, električni autobusi nemaju emisiju izduvnih gasova, čak predstavljaju uslov za čistiji vazduh u borbi protiv klimatskih promena.
  • Smanjenje buke i povećanje komfora za putnike. Ukoliko niste znali, električni autobusu proizvode niži nivo buke, kako iznutra, tako i spolja, što predstavlja poželjno prevozno sredstvo u gusto naseljenim gradovima.
  • Ekonomska korist, iako vam se čini u početku da je električna flota skupa investicija, ipak ovakva investicija na duži period se pokazala isplativa. Niži su troškovi održavanja, duži vek trajanja i ušteda troškova goriva.

Novi Sad je dobio novu ekološku liniju i pored Beograda to je jedini grad u Srbiji, koji je prešao na električne autobuse.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije