loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN TURIZMA

Od 1979. godine obeležava se Svetski dan turizma, kada je Svetska turistička organizacija (UNWTO) ustanovila i proglasila 27. septembar za međunarodni praznik u ovoj oblasti, koji proslavlja čitav svet. Ove godine tema je „Turizam i zelena investicija“, a zvanični događaj će biti održan  u Rijadu, Saudijskoj Arabiji.

Kampanja koja se vodi naglašava potrebu za više civilnih investicija koje doprinose ciljevima održivog razvoja i mapi puta UN za bolji svet do 2030. godine. U tom smislu UNWTO će se fokusirati na:

        Ulaganje za ljude (ulaganje u obrazovanje i veštine)

        Planeta (ulaganje u održivu infrastrukturu i ubrzavanjem zelene transformacije)

        Prosperitet (ulaganje u inovacije, tehnologiju i preduzetništvo).

U mestu obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana turizma predstaviće se „Globalni investicioni okvir u turizmu“ i održati serija panela na visokom nivou gde će se na jednom mestu naći više od 100 država članica, uključujući više od 50 ministara turizma i predstavnika iz privatnog sektora turizma.

Naša država Srbija je pravi turistični biser i top destinacija za posetu turista kako iz zemlje tako i iz regiona. Iz godine u godinu beležimo rekordan broj poseta i noćenja od severa zemlje do juga. Turistička ponuda Srbije je veoma bogata i raznovrsna. Od prirodnih lepota, banja, planinskih centara do moderne  i ubrane sredine prilagođena svim generacijama.

Glavni grad Srbije je Beograd, koji je i jedini milionski grad u našoj državi. Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi, podignut na ušću dve najznačajnije evropske reke, Save i Dunava, koji je oduvek predstavljao raskršće evropskih puteva i graničnu liniju između istoka i zapada. Pored Beograda, gradovi sa razvijenim turizmom u Srbiji su Kragujevac, Niš, Subotica, a među njima prednjači Novi Sad, administrativni i kulturni centar Vojvodine.

U Srbiji je zastupljen planinski, seoski i banjski turizam. Sve je podređeno potrebama turista za uživanje i odmorom, uz smeštaj po najvišim standardima. Ponuda turizma je doživela ekspanziju, da se sve više našim građana odlučuje da dane godišnjeg odmora provede u zemlji. Ovoj činjenici je doprinela i akcija „Vaučer za odmor“ koji glasi na određeni novčani iznos. Ovim putem, država Srbija godinama unazad subvencioniše odmor u Srbiji.

Tokom leta, od severa do juga zemlje organizuju se brojne manifestacije kulturno, umetničkog i zabavnog karaktera. Srpske manifestacije privlače više od 700 hiljida gostiju. Manifestacije poput Exit-a, Sabora trubača u Guči, Beer Fest-a, i Nišvila privlače od sedamsto hiljada do milion gostiju, što pokazuje kakav je uticaj manifestacionog turizma na ukupan turistički promet u Srbiji.

Brojni su razlozi da Srbija sa ponosom proslavi Svetski dan turizma.

Pobeda info

 

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije