loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Biljke su blagoslov u našim životima

I još reče Bog: Evo, dao sam vam sve bilje što nosi seme po svojoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme; to će vam biti za hranu.“

U današnjem modernom svetu, kada živimo dosta brzo u odnosu na naše pretke, nemamo vremena da ozbiljno pristupimo spremanju hrane i ne mislimo šta unosimo u naš organizam. Jela koja su gotova za svega par minuta, kupljena polugotova, na rafovima u marketima ponuda namirnica kao nikada ranije, ali, večito ALI, da li smo zanemarili zdravu ishranu i život kakav dolikuje čoveku kao Božijem biću i da li smo zaboravili da su biljke blagoslov u našim životima?

Zdravom telu je potrebna uravnotežena ishrana. U hrani je lek, a biljna hrana je izvor hranjivih materija i uključuje vitamine, minerale, proteine i masti. Oni su neophodni da bi ljudsko telo ostalo zdravo. Od davnina do našeg doba većina prehrambenih proizvoda direktno ili indirektno se nabalja iz biljaka. Biljke za ishranu su one biljke koje proizvode hranu koju konzumiramo u svakodnevnom životu. One su nam lako dostupne i potrebno je da se njima okrenemo i počnemo da živimo u skladu sa prirodom. Dosta namirnica potiče od stabljika, korena, listova i drugih delova različitih biljaka ili drveća. Ako bismo morali da podelimo biljke koje je potrebno uvrstiti u ishranu to izgledalo ovako:

–          Povrće: U pitanju je najčešća hrana koju dobijamo iz biljaka. Ovo je bogat izvor hranjivih materija. Neka od uobičajnih povrća su paradajz, cvekla, krompir, spanać i karfiol. Naše podneblje ima odlične klimatske uslove za proizvodnu zdravog povrća.

–          Koreni: Koreni mnogih biljaka se koriste kao povrće: šargarepa, rotkvica, cvekla i repa itd.

–          Lišće: Listovi biljaka se koriste kao povrće u svakodnevnom životu, a u pitanju su spanać, kupus, zelena salata itd.

–          Stabljike: Reč je o krompiru, ćumbiru, pečurkama, luku itd.

–          Cveće: Postoji cveće koje se takođe jede kao povrće, na primer, brokoli i karfiol.

–           Voće: Ovo su zdravi prehrambeni proizvodi koje dobijamo iz biljaka. Puni su hranjivih materija i ukusa. Smatraju se korisnim za ljudsko telo. Primeri voća su jabuka, mango, banana, grožnja i drugo.

–          Žitarice: Radi se o izboru dijetetskih proteina, gvožđa, vitamina, ugljenih hidrata i minerala. One obezbeđuju energiju, a primeri žitarica su pirinač, pšenica, kukuruz, ječam…

–          Mahunarke: Bogat izvor proteina koje dobijamo iz biljaka. Nekoliko primera mahunarki su sočivo, grašak, pašulji itd.

–          Pića: Jutro počinjemo sa kafom ili čajem, proizvodima dobijenim od biljaka. U principu, čaj i kafa se konzumiraju kao piće.

–          Začini: Koristimo ih u kuvanju i dodavanju ukusa gotovim jelima. Primarni začini su biber, paprika, cimet, karanfilić, kurkuma, i  drugo.

Ukoliko želite da povećate životnu energiju, stabilizujete raspoloženje i pobašljate kvalitet sna, vreme je da se okrenete zdravoj ishrani i boravku u prirodi. Sadite biljke i u kućnim uslovima, pažljivo birajte namirnice, boravite u prirodi, iskoristite sunce kao izvor energije i ovo je pravo godišnje doba za promene.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije