loader image

Počeo 16. Tamburica fest u Novom Sadu

16. Tamburica fest počeo je danas tamburaškom promenadom kroz centar grada, a sve do nedelje, Novi Sad će biti svetska prestonica tambure.

Tamburaške bande u fijakerima prodefilovale su ulicama Novog Sada, svirajući poznate starogradske pesme. Uživanje u tradicionalnim zvucima tambure nastavljeno je u centru grada, nakon čega su majstori pera i žice svirku nastavili u lokalima i restoranima.

Bila je to uvertira u svečano otvaranje 16-og Tamburica festa, koje je zakazano za sutra u 20 časova na Trgu slobode. Jedan od centralnih događaja i ove godine biće takmičenje vokalnih solista i kompozitora „Tamburaška Mondovizija”.

„To je nešto poput Evrovizije u tamburaškom svetu, imamo učesnike iz 11 zemalja, 15 novih autorskih pesama. Ono što festival radi jeste afirmacija i negovanje tradicije a kako drugačije to da radimo nego da stvaramo nova autorska dela, da se ne slušaju samo pesme od pre 20, 30 godina nego da se stvaraju i nova dela“, rekla je Jelena Pejčić, Tamburica fest.

A kako je tradicija tu da se čuva i neguje, posetiocima festivala na raspolaganju je i Muzej tamburice.

„Može da se vidi jedna bogata postavka koja govori o 200 godina tradicije i kontinuiteta tamburaške prakse Vojvodine i grada Novog Sada“, rekao je Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine.

Tu se, između ostalog, nalazi i prim koji je pripadao legendarnom Janiki Balažu, ali i eksponati instrumenata drugih čuvenih sviraca, koji su svojim žicama ispisivali bogatu tamburašku istoriju. Tamburica fest otvoren je do nedelje, a u cilju afirmacije tamburaške muzike, svi sadržaji su besplatni.

 

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije