loader image

PAŽNJA: Rok za uplatu prve rate poreza na imovinu je 14. februar

Naš narod ima običaj da kaže: „Što se mora, mora se“, a početak godine donosi namete na koje smo navikli. Kao i prethodnih godina i ove godine građane Republike Srbije očekuje plaćanje poreza na imovinu.

Porez na imovinu se plaća tokom cele godine, tačnije u četiri rate. Prva rata dospeva na naplatu 14. februara, zatim druga rata do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta do 14. novembra, što je isto kao i ranijih godina. Pitanja ko plaća, kada i zašto regulisana su Zakonom o porezima na imovinu.

Podsećamo građane da izmire svoje obaveze, jer ukoliko se obaveza ne plati na vreme, može papreno da košta svaki dan zakašnjenja. Građani koji se ogluše o zakonsku obavezu i ne poštuju propisane rokove za plaćanje mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćen porez. Država je rigorozna po ovom pitanju i opravdanja za kašnjenje neće biti ni za one obveznike koji nisu dobili rešenja od lokalne samouprave. Građani koji još uvek nisu dobili papir treba da uplate na osnovu zaduženja iz prethodnog rešenja.

Stanje na računu poreza na imovinu Novosađani mogu dobiti na sledećim lokacijama:

1.     Info pult Gradske uprave u TC „Promenada“ (od 12 do 20 časova)

2.     Šalter sala Gradske poreske uprave u ulici Vojvođanski brigada 24-26 (od 8 do 14 časova)

3.     Šalter mesto Gradske poreske uprave u prostorijama Informatike na Bulevaru Slobodana Jovanovića 15 (od 8 do 14 časova)

Takođe, podatke o porezu na imovinu možete dobiti upitom na adresu gpu@novisad.rs i putem naloga na portalu eUprave.

Mnoge lokalne samouprave su podigle iznose poreza na imovinu za ovu, 2024. godinu. Porez u Novom Sadu nije se menjao u odnosu na prošlu godinu, što predstavalja pozivan primer lokalne sredine.

Izdvajamo:

Predmet oporezivanja: Porez na imovinu plaća se na nepokretnosti koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Porez na imovinu plaća se za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji porez se plaća. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Obveznik poreza na imovinu je pravno i fizičko lice.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije