Narodna mudrost kaže: „Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani i piću“. Tragom priče uputili smo se ka najstarijem naselju Novog Sada, ušuškanom između bulevara i gradske vreve, nekada zvano, a i danas poznato imenom Almaški kraj, odnosno Podbara.
Ulice ovog dela grada na svakom koraku i pogledu podsećaju na neka davna vremena, a njihova lepota ostala je sačuvana, što se posebno može doživeti u ulici Save Vukovića.
Oko pomenute ulice isprepredane su različite priče, kao na primer, da je u prošlosti nosila ime Crni petao, po istoimenoj gostioni „Kod Crnog Petla“. U prilog svedočanstvu o dugoj istoriji ugostiteljstva ovog dela grada, od ove jeseni oživela je gostiona „Kod Crnog Petla“ donoseći duh prošlih vremena u sadašnosti.
U ulici Save Vukovića, pod brojem 17, vreme je stalo. Pod krovom kuće koji poput škrinje skriva uspomene susreta i zdravica gospode i seljaka, danas u novom ruhu vraćamo dušu stare, zaboravljene gostione. Gostiona „Kod Crnog Petla“, svečano je otvorila svoja vrata u oktobru mesecu i vaskrsla dušu Almaškom kraju. Za kratko vreme postala je oaza hedonizma, omiljeno mesto naših sugrađana, boema i putnika namernika. U prostoru koji odiše detaljima i toplinom doma, služi se savršena trpeza i piće, začinjeno kafanskom muzikom. Ukusna hrana, dobro vino i osećaj sreće idu zajedno kao viljuška i nož.
U gostioni dobrih domaćina, u ponudi su tradicionalna jela, a svaki zalog će vas vratiti u vreme kada se kuvalo sa dušom. Jelovnik je pažljivo osmišljen, a uključuje doručak, predjela, supe i čorbe, jela po porudžini, kuvana jela, jela sa roštilja, priloge i dezerte.
„Kod Crnog Petla“ dan počinje jakom hranom. Za doručak možete poručiti jaje na oko, jaje sa slaninom, tu je i domaća kobasica, a u ponudi je i Pevac doručak.
Dok čekate glavno jelo, poslužiće vas predjelom, a ko je u stanju da odoli domaćem kajmaku, ajvaru, zapečenom hlebu ili pohovanim paprikama sa sirom. Tu nije kraj. Supe i čorbe, u hladnim danima su obavezan deo zimske gozbe. Ukoliko ste ljubitelji mesa, uživaćete u mesnim delicijama na tradicionalan srpski način. Sva gastronomska čula probudiće vam neizostavna Karađorđeva šnicla ili butkica u kajmaku, a tu je i Bečka šnicla, kao i pohovano na naš način. Od kuvanih jela u ponudi je: čorbast pasulj (posno), juneći gulaš, gravče na tafče (posno), mućkalica i gulaš od gljiva.
Kraj svakog dobrog obroka predstavlja poslastica. U gostioni su u ponudi gomboce, šnenokle ili filovane palačinke, a pred put tu je i kafa, baš onakva kakvu volite.
Gostiona „Kod Crnog Petla“ svoje goste čeka svakog dana u vremenu od 08.00 časova do 23.00 časa (od nedelje do četvrtka), a petkom i subotom radno vreme je do 01.00 sat iza ponoći.
Vikend je rezervisan za živu muziku, kada se tokom večernjih sati organizuje sjajna zabava. Da ne biste brinuli da li će biti slobodnih mesta, rezervaciju uvek možete izvršiti pozivom na brojeve telefona: +381 62 500 110 (informacije i rezervacije) i +381 63 588 928 (rezervacije za svirku). Ljubazni domaćini će se potruditi da vam obezbede savršeno mesto.
Kako se bliži kraj godine, planiranje dočeka Nove godine dolazi u prvi plan. Za ljubitelje tradicionalnog provoda gostione su nezaobilazna mesta za doček. Iz Crnog Petla poručuju da garantuju provod vredan prepričavanja. Više informacija o samom dočeku možete saznati ukoliko zapratite Instagram stranicu: kodcrnogpetla_
Beograd ima svoju Skadarliju, a Novi Sad ima svoj Almaški kraj, stoga pozivamo vas da se uputite u boemsku četvrt i uverite se u trud domaćina da odgovori na sve vaše zahteve kako bi postali mesto koje ispisuje stranice bogate istorije Novog Sada.
pobeda info