loader image

Osobe sa invaliditetom zaslužuju šansu: na Vračaru održan sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Pod sloganom „Jednake šanse za sve“ Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Beograd, u saradnji sa Gradskom opštinom Vračar, organizovala je sajam za zapošljavanje lica sa invaliditetom. U svečanoj sali gradske kuće Vračar, na adresi Njegoševa 77 po tradiciji, jednom godišnje, organizuje se ovaj tip sajamske manifestacije koji je jedinstven na teritoriji Srbije.

Ove godine sajam je okupio više od 20 poslodavaca, koji su oglasili potrebu za radno angažovanje osoba sa invaliditetom na više od 150 radnih mesta. Nezaposlene osobe danas su bile u prilici da predaju svoju radnu biografiju za različite profile zanimanja i kvalifikacije, kao što su: vozači, dekorateri, prodavci, saradnici za podršku, pomoćni radnici u proizvodnji, magacioneri, administrativni radnici, kuriri, agenti u kol centru, knjigovođe, pomoćne knjigovođe, fizioterapeuti, psiholozi, negovateljice, srpemačice, medicinske sestre, radnici u trezoru, radnici obezbeđenja, savetnici u osiguranju, pomoćni radnici u kuhinji, šankeri, konobari, pravni savetnici, terapeuti, krojači i serviseri nameštaja.

Otvaranju sajma pored predstavnika Opštine Vračar i Nacionalne službe za zapošljavanje, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Biljana Barošević, pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i Dejan Šijak, pomoćnik ministra u Sektoru za rad i zapošljavanje. Na sajmu je bila prisutna i delegacija Kraljevine Švedske koja boravi u Beogradu i sa kojom Gradska opština Vračar ima uspostavljenu saradnju u oblasti unapređenja pristupačnosti i položaja osoba sa invaliditetom.

Sajam su otvorili predsednik Gradske opštine Vračar, akademik prof. Dr Milan Nedeljković, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević i zamenik direktora Filijale za Grad Beograd Siniša Knežević. Svim prisutnim medijima, sugrađanima i poslodavnica obratila se Biljana Barošević koja je istakla da su zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije ove godine izdvojena značajna sredstva za osobe sa invaliditetom:

„Prioritet Ministarstva za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem je svakako zapošljavanje osoba sa invaliditetom, stoga smo i pokrenuli kampanju „Zaposli OSI“. Sajam koji se danas realizuje je od izuzetnog značaja, jer predstavlja priliku da se oni zaposle, da predstave svoj rad, znanje, umeće, da sastave biografiju i predstave se na štandovima preko 20 kompanija. Na ovom sajmu je sve prilagođeno i dostupno za osobe sa invaliditetom, nazivi firmi su ispisani na Brajevom pismu, tako da zajedno stvaramo Srbiju bez barijera. Volela bih da bude što više ovakvih sajmova, a Opština Vračar je svakako primer opštine koja vodi računa o osobama sa invaliditetom“ – zaključila je Barošević.

Prisutnima se obratio i prvi čovek opštine Vračar koje je izjavio:

„Gradska opština Vračar prepoznala je potrebu i značaj da se organizuje Sajam za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Na sajmu učestvuje više od 20 poslodavaca iz Beograda, koji imaju potrebu za angažovanjem oko 150 osoba sa invaliditetom i to na poslovima vozača, prodavaca, pomoćnih radnika u proizvodnji, administrativnih radnik i ostalo. Posetioci sajma mogu na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje da se informišu o aktuelnim javnim pozivima i konkursima, programima i merama NSZ za podsticanje zapošljavanja, a nezaposlenima je na raspolaganju i pomoć u pisanju radne biografije“ – istakao je akademik prof. dr Milan A. Nedeljković.

Nakon svečanog otvaranja sajma, u okviru događaja, organizovana je i obuka za aktivno traženje posla namenjena upravo osobama sa invaliditetom. To nije sve, na štandu NSZ, poslodavci ali i svi drugi posetioci koji su zainteresovani mogli su dobiti sve informacije o aktuelnim programima za podsticanje zapošljavanja, a nezaposlenima je ovom prilikom pružena i pomoć u pisanju radne biografije. Takođe, kako bi ovaj tip sajma bio kompletan, organizatori su obezbedili i tumača za znakovni jezik (za gluve i nagluva lica), a za slepa i slabovida lica, obezbeđen je naziv firme na Brajevom pismu.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji uređeno je Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom iz 2010. godine. Prvi sajam za zapošljavanje ove osetljive kategorije lica održan je 2011. godine i od tada država Srbija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i lokalna samouprave, zajedno i intenzivno rade na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije