loader image

OSOBE SA INVALIDITETOM NA PUTU JEDNAKOSTI: Život sa invaliditetom

U hodu kroz svakodnevnicu života, ako zastanemo i osvrnemo se oko sebe ugledaćemo ozarena lica, puna nade i želje za životom koja žive sa invaliditetom. Da li smo se zapitali koliko ljudi se svakog jutra budi sa trajnim ili privremenim invaliditetom i kakav je kvalitet njihovog života?

Izraz „osobe sa invaliditetom“ označava osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom, senzornom, intelektualnom ili emocionalnom onesposobljenošću koje usled društvenih ili drugih prepreka nemaju mogućnosti ili imaju ograničene mogućnosti da se uključe u aktivnosti društva na istom nivou sa drugima, bez obzira na to da li mogu da ostvaruju pomenute aktivnosti uz upotrebu tehničkih pomagala ili službi podrške.

Život sa invaliditetom je izazovan.

Život sa invaliditetom ne donosi kraj snovima.

Život sa invaliditetom ipak pruza šansu planiranja i ostvarivanja ciljeva.

Svakako da prilagođavanje života različitim preprekama nije lako, ali uz podršku i brigu porodice, zajednice i države, invaliditet ne sme i nije prepreka ličnog i profesionalnog rasta i razvoja.

Naše društvo u poslednje vreme pokazuje interesovanje za ovu osetljivu kategoriju lica i javnost se otvara da priča kako o svakodnevnom životu tako i o problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. U Srbiji su na snazi broji propisi koji uređuju prava osoba sa invaliditetom, poput: Ustava Srbije, međunarodnih dokumenata univerzalnog karaktera i dokumenata čiji su predmet specifična prava osoba sa invaliditetom, zatim tu su zakoni i drugi propisi koji uređuju ovu oblast, a od velikog značaja je Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Poput slogana kampanje „Srbija bez barijera“ koje je poteklo od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, apelujemo na zajedničku solidarnost i uključivanje kako celokupnog društva tako i nas pojedinaca u stvaranju puta jednakosti kako bi se premostile barijere koje ih ometaju u obavljanju svakodnevnih delatnosti.

Kroz našu rubriku „Osobe sa invaliditetom na putu jednakosti“ srušićemo prvu barijeru koju čine stereotipi kao posledica neinformisanosti, ko su i kako žive osobe sa invaliditetom. Bićete u prilici da se upoznate sa pravima i mogućnostima osoba sa hendikepom, a isto tako kroz ispisane redove ispričaćemo vam životne priče koje menjaju pogled na svet.

U mraku predrasuda i diskriminacije sija hrabrost ovih divnih individua kojima je sudbinski padareno jako srce da prihvate sebe, svoju borbu i izazove koje im je sudbina dodelila, a na nama je da ih oberučke prigrlimo i budemo njihovo svetlo na svakom koraku, baš kao što i oni sijaju nama.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije