loader image

OSOBE SA INVALIDITETOM NA PUTU JEDNAKOSTI: Obrati pažnju na moje parking mesto

Tema o kojoj se sve više priča u društvu i koja je pokazala bahatost vozača i nebrigu za druge, jeste parkiranje na mestu predviđenom za osobe sa invaliditetom.

Nije lako živeti sa invaliditetom nigde na svetu, pa ni u Srbiji. Naša država radi na merama za poboljšanje uslova života ovih osoba, a oni koje bacaju senku na pozitivne promene jesu bahati vozači koji bez ikakve griže savesti nepropisno parkiraju vozilo na mestu rezervisanom za osobe sa invaliditetom. U Srbiji ima oko 700.000 invalida za koje treba konačno i trajno rešiti problem parkiranja. U javnim garažama, na opštim parkiralištima, u tržnim centrima, postoje posebno označena parking mesta, širih dimenzija, za vozila osoba sa invaliditetom (sa nalepnicom). Ova parking mesta uglavnom se nalaze u blizini ulaza ili izlaza, liftova i naplatnih stanica.

Bespravno parkiranje na mestu rezervisano za invalide zabranjeno je i Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Od septembra meseca su duplirane kazne za preuzimanje parking mesta tako da umesto pet hiljada dinara, novi iznos kazne glasi na deset hiljada dinara. Ukoliko ste svedoci prekršaja možete obavestiti saobraćajnu policiju ili komunalnu miliciju, koji su ovlašćeni da izdaju nalog Parking servisu da tako parkirano vozilo ukloni, a u tom slučaju, vlasnik vozila će morati da plati i troškove odnošenja koji zavise od mase vozila upisane u saobraćajnom dozvoli. Komplikovanija situacija je u tržnim centrima. U praksi je čest slučaj da se upravo prekršaj toga tipa dešava na takvim mestima. Tamošnji parking prostori su praktično privatno vlasništvo i teoretski ne spadaju u javna parkirališta, što znači da se na njih ne odnosi Zakon o bezbednosti saobraćaja. I pred toga, postoji osnov da se kazne, jer sva parkirališta na koja je ulaz slobodan i na koja svako može da uđe, smatraju se javnim, bez obzira što pripadaju tržnim centrima. Komunalna milicija po pozivu izlazi na teren i preduzima dalje korake. Ukoliko vidite da se neko bez prepoznatljive plave nalepnice na prednjem vetrobranu, parkirao na mesto koje je obeleženo za osobe sa invaliditetom, pozovite komunalnu miliciju.

U okviru teme parkiranja, podsećamo vas da je na portalu eUprave dostupna usluga koja omogućava elektronsko podnošenje zahteva za dobijanje parking karte za vozila osoba sa invaliditetom. Ova usluga je na raspolaganju korisnicima u 51 grad i opština u Srbiji. Ona je zaživela krajem 2021. godine. Procedura koja je nekada bila spora i komplikovana, sada omogućava da se dobije parking nalepnica bez odlaska na šalter. Nalepnicom ostvarujete pravo na besplatno i neograničeno parkiranje, a Rešenje stiže na kućnu adresu.

Za grad Novi Sad: Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za korišćenje parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom, propisuje da parking mesto mogu da koriste osobe kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom najmanje 70%, oboleli od distrofije, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize i multiple skleroze, osobe koje imaju oštećen vid najmanje 90%, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti i osobe na dijalizi.

Učini nam se da ljudi nisu svesni da postoji razlog zašto postoje parking mesta za invalide. Sve je manje empatije i edukacije građana šta to mesto njima znači. Rešavanje problema nepropisnog parkiranja i podizanja svesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom za nas je vrlo važan aspekt društvene odgovornosti, jer kako glasi naziv jedne akcije „Hoćes da menjamo mesta? Pomeri se s mesta“.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije