loader image

OSOBE SA INVALIDITETOM NA PUTU JEDNAKOSTI: Inkluzivne igra bez granica

Deca i mladi sa smetnjama u razvoju ili sa invaliditetom često su ostavljeni po strani i isključeni iz društvenih dešavanja, pa i fizičkih aktivnosti. U modernom dobu Inkluzija je pojava koja je zaživela i društvo je prepoznalo značaj inkluzivnog programa u cilju otklanjanja barijera.

Pojam inkluzije znači uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovan predškolski i školski sistem i prihvatanje njihove različitosti, tako da svi od toga imamo korist. Inkluzija spaja decu, dopušta im da se školuju zajedno, da se druže, a i da se zajedno igraju. Upravo je značaj igre u programu inkluzije prepoznat. Igra je nešto što je zajedničko za svu decu, njome se ruše sve barijere i predrasude. Poput humora, igra je moćan alat za komunikaciju i promene. Kada se deca igraju oni uče, razvijaju osećaj empatije i zabavljaju se. Ove aktivnosti promovišu razvoj veština, poboljšavaju njihovu percepciju okoline i podstiču kreativnost. Inkluzivne aktivnosti i igre mogu biti veliki saveznici u procesu uključivanja dece sa smetnjama u razvoju u škole i društvo uopšte. Kroz igru je moguće vežbati mentalne procese, razvoj jezika i društvene navike. Deca sa smetnjama u razvoju uz pomoć igranja mogu da ispolje svoju ličnost. Kada se deca i mladi sa motoričkim, slušnim, vizuelnim ili govornim smetnjama povežu u procesu sporta i igara sa drugom decom, oni prevazilaze izazove za svoj razvoj, što utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Značaj Inkluzivnih igara prepoznala je osnovna i srednja škola „9 MAJ“ iz Zrenjanina koja kroz svoju delatnost više od pet decenija vrši obrazovanje i vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju. Pomenuta škola je 2010. godine došla na ideju organizovanja Inkluzivnih igara pod sloganom „Kad granice ne postoje igramo se mnogo bolje“. Ova dečija, sportska i društvena manifestacija održana je ovog meseca po deseti put. Mesto susreta je bila Kristalna dvorana. Događaj je prepoznat od strane lokalne samouprave, tako da se održava uz podršku grada Zrenjanina. Ova jedinstvena manifestacija u našoj zemlji uspešno promoviše zajedništvo i pokazuje koliko je važno poštovati različitosti. Poput Zrenjanina i drugi gradovi su krenuli u afirmaciju Inkluzivnih igara.

Jubilarne desete po redu igre je otvorio proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić. U Kristalnoj dvorani, okupilo se više stotina učesnika iz škola i predškolskih ustanova sa teritorije grada, koji su se takmičili pred više od hiljadu gledala mahom njihovih vršnjaka i vaspitača. Ovim projektom poslata je poruka da se deca zajedno takmiče, poštuju različitosti i na terenu su ista, razgovaraju jezikom sporta i igre, koji svi razumemo. Primer dobre prakse u gradu na Begeju treba da bude podstrek da se Inkluzivne igre organizuju u svakom gradu i češće, a ne samo jednom godišnje.

Cilj promocije Inkluzivnih igara je bolje razumevanje dece sa smetnjama u razvoju. Deci i mladima treba pružiti priliku da se zajedno igraju i druže, kroz zabavu i igru uče da prihvataju jedni druge, manjaju i prolagođavaju svoju komunikaciju u odnosu na vršnjake, uče različite veštine jedni od drugih. Dovoljno je razloga da ovakav tim manifestacije podržimo.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije