loader image

OSOBE SA INVALIDITETOM NA PUTU JEDNAKOSTI: Budi odgovoran i human, ne bacaj čepove

Pored delovanja međunarodnih institucija, države i drugih zvaničnih organa da se položaj osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju poboljša, građani širom sveta preduzimaju inicijativu i sprovode akcije za unapređenje položaja stanovnika planete Zemlje.

Građani naše države idu u korak sa svetom i već deceniju spovode akciju prikupljanja i recikliranja čepova sa ciljem obezbeđenja sredstava za pomoć kako osobama sa invaliditetom, tako i deci sa smetnjama u razvoju. Verujemo da ne postoji čovek  u Srbiji koji nije čuo za humanitarne akcije „Čep za hendikep“ i „Čepom do osmeha“. Na inicijativu dobrih ljudi, navedene akcije žive punih 11 godine, a sve je počelo 2012. godine u Zrenjaninu i Novom Sadu.

„Čep za hendikep“, jedna od zvučnih akcija koja se sprovodi, pokrenuta je zahvaljujući zrenjaninskom Udruženju paraplegičara Banat. Udruženje je osnovano 1986. godine u Melencima – Banja Rusanda, s ciljem da okupi što veći broj osoba sa invaliditetom sa teškoćama u kretanju na teritoriji Banata. Od 2012. godine, sprovodi se akcija sakupljanja čepova sa plastičnih flaša, a prikupljeni čepovi dalje idu na reciklažu radi pribavljanja sredstava za kupovinu ortopedskih pomagala. Za dobijeni novac, osobama sa invaliditetom kupuje se odgovarajuća nova ili polovna ortopedska pomagala. Dugi niz godina veliki broj građana učestvuje u pomenutoj akciji, a takođe, brojne kompanije su dale svoj doprinos i pokazale društvenu odgovornost. Do sada je obezbeđeno više od 120 raznih ortopedskih pomagala. U Srbiji je postavljeno više od 9.000 kutija za sakupljanje čepova. Ako uzmemo u obzir podatak da čepove prikupljaju škole, vrtići, ministarstva, ambasade i preko 670 društveno odgovornih kompanija i preduzetnika iz cele Srbije, dolazimo do zaključka da je mraža „Čep za hendikep“ široko rasprostranjena. Pored misije da se poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom, cilj ove akcije je i očuvanje prirode i podizanje ekološke svesti o upravljanju otpadom.

„Čepom do osmeha“, humanitarna i ekološka organizacije koja je nastala u Novom Sadu, na inicijativu Vanje Petković i njenih saradnika. Njihova akcija prikupljanja čepova od plastičnih flaša, čija je suština podrška pojedincima, tačnije deci sa invaliditetom, kao i njihovim porodicama, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju, pokrenuta je u decembru 2012. godine. Danas se sakupi 10 tona čepova mesečno, a nekada je za deseti deo te količine bilo potrebno tri godine, što govori da su trud i zalaganje dali rezultate. Za sve ove godine udruženje „Čepom do osmeha“ pomoglo je 56 dece iz cele Srbije, prikupljena su sredstva za razna pomagala: električni tricikl, terapeustki tricikl, električni vertikalizator, električna elektro-motorna vanjska kolica, terapeutska kolica, sportska kolica, koncetrator kiseonika, specijalni stolovi za sedenje i stolove za školu, gde dete u kolicima može da sedi i nesmetano uči. Danas, ova volonterska organizacija okuplja preko 2.000 volontera, a na više od 30.000 lokacija možete odložiti čepove. U Novom Sadu na Trgu Slobode, 2017. godine, više stotina volontera učestvovalo je u sklapanju mozaika od više od million čepova za postavljanje novog Ginisovog rekorda (pravljenje mozaika od plastičnih čepova). Tom prilikom je od plastičnih čepova sastavljen mozaik od 621 metra kvadratnog.

Od pre nekoliko meseci u Srbiji su se pojavili čepovi koji su pričvršćeni za flašice. Sa ekološke strane, odluka Evropske unije je opravdana, ali to ne znači da sakupljanje čepova treba da ode u zaborav. Iz humanitarnih organizacija podsećaju da se zatvarači, uprkos tome što su privezani, mogu skinuti i sakupljati.

Sve lokacije na kojima se mogu ostaviti čepovi možete pronaći na liku: https://cepzahendikep.org/gde-doneti-cepove/ i uz pomoć aplikacije “Ekoheroj”. U surovom svetu, mi i dalje nastavljamo da budemo humani, a u isto vreme i ekološko odgovorni. Čep neće završiti na deponiji i u prirodi, čep se odlaže  u kutiju za reciklažu u okviru humanitarnih akcija za pomoć deci i odraslima sa invaliditetom.

 

Pobeda – info

 

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije