loader image

OLUJA ZLOČIN BEZ KAZNE. NE ZABORAVIMO 2. 000 UBIJENIH I ČETVRT MILIONA PROTERANIH SRBA!

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će centralno obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatske vojske „Oluja“, biti održano u Prijedoru, 4. avgusta, sa početkom u 19 časova, na Trgu majora Zorana Karlice.

Od 2014. godine Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjicu tragičnog događaja za srpski narod, a po prvi put organizacija okupljanja pripala je gradu na teritoriji Republike Srpske. Inicijativa za obeležavanje 28. godišnjice od operacije „Oluje“ u Prijedoru, potekla je od predsednika Milorada Dodika, koji je u Beogradu tokom sastanka sa predsednikom Vučićem i patrijarhom Porfirijem izneo predlog koji je prihvaćen.

Prijedor je mesto gde su mnogi prognani Srbi našli drugi dom nakon sramne akcije „Oluja“ koja je donela dosta žrtava srpskom narodu i mnoge raselila. I dok susedna Hrvatska slavi čin najvećeg etničkog čišćenja na evropskom tlu kao dan pobede, Srbi tog dana odaju poštu poginulima i prisećaju se svih prognanih sa svojih vekovnih ognjišta.

Dana 4. avgusta 1995 godine, na pravoslavni praznik Blage Marije u ranu zoru, oko 5 ujutru, oružane snage Hrvatske napale su Republiku Srpsku Krajinu. Napad hrvatskih snaga počeo je snažnom artiljerijskom i raketnom paljbom po položajima Srpske vojske Krajine i svim oblastima koje su činile teritoriju Republike Srpske Krajine (Lika, Banija, Kordun i Dalmacija). Operacija je zvanično trajala 4 dana, a završila se 8. avgusta 1995. godine padom RSK i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom. Tokom tih dana, 250.000 Srba napustilo je svoje domove i spas pokušali da nađu bežeći ka Srbiji i Srpskoj, a oko 2.000 Srba je položilo svoj život za odbranu Krajine. Iako su znali da se radi o nedužnim civilima, među kojima su bila i deca i stari, hrvatska vojska je iz vazduha vršila konstantne napade na izbegličke kolone. Trećeg dana operacije, 7.avgusta odigralo se stravično bombardovanje izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti, kod Bravskoga, između Bosanskog Petrovca i Ključa. Nakon čitavog niza zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj, pogrom Srba zapečaćen je zločinačkom akcijom „Oluja“. Nikad ne smemo zaboraviti i uvek je potrebno ponavljati da je u pitanju najveće entičko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata koje je ostalo nekažnjeno.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije