loader image

OD 15. AVGUSTA PRIJAVLJIVANJE KANDIDATA ZA RAD POPISIVAČA: POPIS POLJOPRIVREDE 2023.

Posle jedanaest godina, od 1. oktobra do 22. decembra 2023.godine, Republički zavod za statistiku (RZS) sprovešće popis poljoprivrede, čime će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije.

Poslednji takav popis je obavljen 2012. godine, a prema podacima dobijenim ovim popisom u poljoprivredi Republike Srbije sa 99,5% dominira sektor domaćinstava u odnosu na pravna lica i preduzetnike. Srbija je tada brojala ukupno 631.555 porodičnih i 2.567 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika. Do 2012. godine, Srbija kao poljoprivredna zemlja, punih 50 godina je čekala na tu vrstu evidencije.

 

Za sve zainteresovane kandidate koji žele da učestvuju i daju svoj doprinos u Popisu poljoprivrede 2023. donosimo vam opis i uslove za popisivače za terensko prikupljanje podataka.

 

Svaki građanin Republike Srbije sa navršenih 18 godina života i najmanje srednjim obrazovanjem može raditi Popis poljoprivrede u svojstvu popisivača. Javni poziv za prijavu kandidata biće objavljen 15. avgusta 2023.godine u 08:00 časova i trajaće do 21. avgusta do 20:00 časova. Prijavljivanje je isključivo elektronskim putem na sledećim satjovima Zavoda: www.stat.gov.rs i www.popispoljoprivrede.stat.gov.rs

Uslovi koje je potrebno da ispunjavate da biste se prijavili su sledeći:

–        državljanstvo Republike Srbije;

        prebivalište ili prijavljeno boravište u Republici Srbija;

        najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave;

        stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje;

      da lice nije osuđivano, da protiv njega nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak

Svi odabrani kandidati proći će obuku u svojim opštinama od strane Zavoda u trajanju od 5 dana.

Radi se o terenskom prikupljanju podataka koje će se vršiti na teritoriji Srbije od 1. oktobra do 15. decembra 2023 godine. Potrebno je elementarno poznavanje rada na računaru od strane popisivača i poznavanje terena. Za potrebe realizacije popisa RZS angažovaće oko 3.000 popisivača.

Popisivač može vršiti popis u periodu od 8 – 20 časova po izboru, radnim danima, subotom i nedeljom u skladu sa mogućnostima i svojom organizacijom rada.

 

Vrste ugovora koje se zaključuju sa izabranim kandidatom zavisi od vašeg radnog statusa:

–          Ugovor o privremenim i povremenim poslovima (nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri, lica angažovana po osnovu Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa najviše 30 sati kod drugog poslodavca),

Ili

–         Ugovor o dopunskom radu (lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca).

 

 Visina mesečne neto naknade je oko 60.000 dinara uz mogućnost i veće zarade. Prosek za 2,5 meseca rada je oko 250 porodičnih gazdinstava po popisivaču. Pored mesečne naknade svim popisivačima će biti plaćeni svi realni putni troškovi za rad na terenu i prisustvovanje obuci. Predviđena je nadoknada za korišćenje mobilnog telefona i interneta 2.500,0 dinara.

 

Zadaci popisivača su: detaljno proučavanje Uputstva za popisivače; prisustvovanje instruktaži, popis poljoprivrednog gazdinstva prema Adresaru poljoprivrednih gazdinstava; unos dobijenih podataka u elektronski Upitnik; svakodnevno prosleđivanje popunjenih Upitnika u centralnu bazu; primenjivanje instrukcije i uputstva izdatih od strane opštinskog koordinatora (OK) i regionalnog koordinatora (RK); redovan kontakt sa nadležnim OK; u roku od 7 dana po završenom popisivanju, razdužiti opremu (laptom, punjač i torba) i vratiti štampane Adresare i Upitnike (popunjene i nepopunjene).

 

Popis poljoprivrede je obimno i kompleksno statistično istraživanje, koje će omogućiti pregled stanja i potencijala poljoprivrede u zemlji sa jedne, kao i uvid u nedostatke i probleme koje treba rešiti sa druge strane.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije