loader image

Obeležavanje 50 godina od smrti Milunke Savić

Na Voždovcu, u Beogradu, gde je provela poslednje decenije svoga života, uz pomoć opštine i udruženja, i uz pokroviteljstvo predsednika Aleksandra Vučića, biće podignut spomenik Milunki Savić, najavio je danas ministar Nikola Selaković prilikom obeležavanja 50 godina od smrti Milunke Savić u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu.

Selaković je ukazao da Milunka Savić zaslužuje da ima spomenik u svakom mestu u Srbiji, i to ne samo u njenoj rodnoj Raški. „Dobila ga je u Inđiji pre pet godina na svoj rođendan, gde verovatno nikada nije bila, jer su ljudi prepoznali da Milunka Savić nije samo žena heroj, već je ona sistem vrednosti“, istakao je ministar.

Govoreći o njenom životu i borbi za Srbiju, Selaković je naveo da o Milunki može da se priča čitavu večnost. „Ima jedna reč u koju se sklapaju i sabiraju sve druge koje se vezuju za Milunku Savić. Ta reč koliko god nam zvučala poznato, uvek nam u životu nedostaje njena suština. Ta reč je ljubav. Nema te ljubavi koju ova žena heroj nije pokazala“, naglasio je ministar. On je naveo da je pokazala veliku ljubav prema porodici i pre svega prema bratu, otivši u rat umesto njega kako bi sačuvala i njega, i porodično ime da se ne ugasi.

Ministar je naveo da je Milunka, boreći se za Srbiju i njenu slobodu kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, tek u bici na Bregalnici, dobila prvu ranu od dvanaest, a da je za dvanaest rana dobila devet odlikovanja, čime je pokazala svoju ljubav prema Otadžbini.

„Nikada nije ništa tražila za sebe, a kada se borila, borila se za druge“, zaključio je Selaković.

Selaković je podsetio da je obnovljena spomen ploču njenog komandanta Vojvode Vuka na Staravinskom Visu, a da će se obnoviti i spomenici i grobovi i Vojvodi Vuku, i Voji Tankosiću i đeneralu Božidaru Jankoviću na Novom Groblju u Beogradu.

Ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca organizovalo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

 

Izvor: www.minrzs.gov.rs

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije