loader image

Novi Sad: PREKO 25 MILIONA EVRA ZA VRTIĆE

Grad Novi Sad prepoznaje važnost vrtića te je od početka 2020. godine, obezbedio potpuno besplatno uživanje vrtićkih usluga svojim najmlađim sugrađanima. Ovaj pionirski korak čini Novi Sad prvim u Srbiji koji je to omogućio čime je postavio temelj za pružanje kvalitetnog obrazovanja i podrške porodicama.

Od tada, lista čekanja za upis u vrtiće je znatno smanjena, fokusirajući se prvenstveno na decu jaslenog uzrasta. Grad Novi Sad je postavio ambiciozan cilj da potpuno ukloni ovu listu kroz planirane projekte, kako bi svako dete imalo pristup obrazovanju od najranijih dana. U 2023. godini, impresivnih 17.360 dece je koristilo besplatan boravak u državnim vrtićima, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodne godine.

Za ostvarivanje ovog programa, gradski budžet je opredelio iznos od čak 750.000.000 dinara, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu i omogućava još 360 dece da dobiju besplatan pristup vrtićima. Takođe, 3.700 dece koja pohađaju privatne vrtiće dobijaju planiranu finansijsku podršku od 380 miliona dinara za 2023. godinu.

Pored besplatnog boravka, Novi Sad se takođe posvetio modernizaciji starih i izgradnji novih vrtića kako bi obezbedio adekvatan kapacitet za sve mališane. Projekat izgradnje i obnove vrtića započet je 2012. godine i još uvek traje a njegova vrednost iznosi 24.348.937 evra. Do sada je izgrađeno i dograđeno 16.694 kvadratnih metara vrtićkih prostora, a u nekim od novih objekata je omogućen boravak za veliki broj dece.

Novi objekat u Radničkoj ulici može primiti 518 dece, dok objekat u Veterniku – Fešter prima 213 dece. Centralna kuhinja proizvodi 20.000 obroka dnevno, a objekat u Orahovoj ulici pruža mesto za 294 mališana. Dodatnom dogradnjom objekta u Kaću omogućeno je svakodnevno pohađanje za 512 dece. Novi objekat u Adicama prima 250 dece, a objekat u Veterniku je namenjen za 260 dece.

Rekonstrukcijom objekta u Starim Ledincima je dupliran broj dece, a nadogradnjom objekta u Petrovaradinu osiguran je prostor za dodatnih 172 mališana. Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” takođe radi na izgradnji novog objekta u Miše Dimitrijevića.

Ovaj objekat će pružiti smeštaj za 225 dece, čineći deo kontinuiranih napora grada Novog Sada da obezbedi kvalitetno obrazovanje i brigu o najmlađima.

U Novom Sadu, besplatni vrtići nisu izolovan slučaj, već deo trajnih ulaganja u budućnost mladih generacija. Grad se može pohvaliti brojnim inicijativama koje omogućavaju svakom detetu pristup obrazovanju i podršku za razvoj. Istovremeno, ulaže i u izgradnju i modernizaciju starih vrtićkih objekata kako bi obezbedio optimalne uslove za sve male Novosađane.

 

Izvor: Gradske info

 

 

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije